Rusii vor sa infiinteze baze militare in Libia, oficialii americani sunt ingrijorati ca de acolo Putin ar putea spiona „toata Uniunea Europeana”

externe

Rusia, baze militare, Libia, spionaj, Uniunea Europeana

Autoritatile ruse sunt in discutii pentru infiintarea unor baze militare in Libia, relateaza Bloomberg. Sursele publicatiei, care au ales sa-si pastreze anonimatul, au relatat ca acordul este in curs de negociere in urma unei intalniri intre presedintele rus Vladimir Putin si Khalifa Haftar, comandantul militar din estul Libiei, la Moscova, la sfarsitul lunii septembrie 2023.

Rusiei i s-ar putea acorda drepturi de acostare pentru navele sale de razboi, cel mai probabil in portul din orasul Tobruk, pe coasta Marii Mediterane. De asemenea, Rusiei i s-ar putea acorda acces la mai multe baze aeriene care gazduiesc in prezent mai multe avioane de lupta ale Grupului Wagner.

Potrivit surselor Bloomberg, Haftar are nevoie de sisteme de aparare aeriana, pe care Rusia le poate furniza. De asemenea, Rusia ar putea ajuta la antrenarea pilotilor si a fortelor speciale ale fortelor aeriene libiene.

Sursele adauga ca ar fi necesara modernizarea infrastructurii portului inainte ca Rusia sa il poata folosi in scopuri militare.

Un fost trimis special al SUA pentru Libia, Jonathan Winer, a declarat pentru Bloomberg ca autoritatile americane au luat „foarte in serios” amenintarea Rusiei de a-si extinde prezenta in Libia. „Tinerea Rusiei departe de Marea Mediterana a fost un obiectiv strategic cheie – daca Rusia obtine porturi acolo, asta ii da posibilitatea de a spiona toata Uniunea Europeana”, a spus Winer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: