externe

„Rusinos!”. Australia refuza sa salveze peste 100 de fosti angajati ai ambasadei de la Kabul, nu vrea sa le acorde vize: „Nu sunteti eligibil”

Mai mult de 100 de fosti angajati ai ambasadei australiene din Kabul au fost refuzati cand au solicitat vize pentru Australia, desi multi dintre ei au lucrat acolo pana in ziua in care s-a inchis. Un agent de securitate spune ca a lucrat la ambasada din Kabul timp de un deceniu, dar guvernul australian i-a „intors spatele”.

Vorbind duminica de la Kabul, un agent de securitate caruia i s-a respins cererea de viza pentru angajatii afgani cu risc, a declarat ca a primit e-mailul de la Departamentul de Afaceri Externe si Comert sambata, la patru luni dupa ce a depus cererea.

„Ministrul afacerilor externe al Australiei a analizat cererea dumneavoastra. Din pacate, nu sunteti eligibil”, se arata in scrisoarea DFAT.

In scrisoare se subliniaza angajamentul Australiei de a oferi cetatenilor afgani 3.000 de locuri in cadrul programului umanitar existent.

Agentul de securitate face parte dintr-un grup de peste 100 de gardieni ai ambasadei si personal de intretinere cu norma intreaga carora li s-a spus ca munca lor pentru Australia nu a fost suficienta pentru a le acorda un loc in zborurile de evacuare.

Agentul de securitate, al carui nume nu a fost dezvaluit pentru a-i proteja identitatea, a declarat pentru Guardian Australia ca ultima sa zi de lucru a fost 15 iulie, dupa un deceniu de munca pentru a proteja ambasada australiana si personalul acesteia.

„Din pacate, guvernul australian le-a intors spatele si i-a lasat in urma pe cei 196 de oameni, cu familiile lor, care au lucrat in diferite sectii la ambasada australiana din Kabul, Afganistan, in ultimele doua decenii”, a declarat paznicul.

„Au lucrat pana in ultimele momente in care ambasada australiana s-a inchis si si-a evacuat biroul.

Australia si-a inchis brusc ambasada din Kabul in luna mai, spunand ca nu poate garanta securitatea personalului.

Agentul de securitate sustine ca indeplineste criteriile stabilite de guvern si cere compasiune, nu birocratie. El s-a inscris pentru a lucra ca paznic la ambasada australiana din Kabul in urma cu mai bine de un deceniu, fara sa-si imagineze ca aceasta se va inchide intr-o zi.

Un veteran din Afganistan care a continuat sa lucreze in domeniul securitatii private la ambasada Australiei din Kabul a declarat pentru The Guardian ca este dispus sa il sponsorizeze pe colegul sau afgan pentru o viza de migratie si ca ar face „orice” pentru a-l scoate de acolo.

Respingerile au venit in timp ce armata britanica a confirmat ca sapte civili au fost ucisi in multimea de pe aeroportul din Kabul. Associated Press a relatat ca au avut loc raniri prin strivire in multime, mai ales ca luptatorii talibani trag in aer pentru a-i alunga pe cei care vor cu disperare sa se urce in orice zbor care iese din tara.

Glenn Kolomeitz, avocat specializat pe imigratie, care reprezinta sute de fosti interpreti si personal de sprijin australian, a declarat ca anteturile Ministerului de Externe au acelasi numar de referinta si sunt nesemnate. „In ultimele 24 pana la 48 de ore, au scos peste 100 din aceste scrisori de respingere nesemnate sau cu acelasi numar de telefon”, a spus el.

„Am vazut o mana de oameni acceptati pentru viza si care faceau aceeasi treaba in aceeasi locatie, in acelasi timp cu solicitantii respinsi. Deci, care functionar public decide cine … scapa si cine este lasat drept carne de tun pentru talibani? „Este o rusine”.

Patru zboruri de evacuare australiene au plecat din Kabul in noaptea de sambata spre duminica, transportand in siguranta 300 de cetateni australieni si posesori de vize.

Prim-ministrul Scott Morrison a aparat retragerea Australiei din Afganistan si eforturile de evacuare. „Permiteti-mi sa spun urmatorul lucru: timp de 20 de ani am muncit cu totii din greu pentru a incerca, in cele mai bune eforturi si straduinte, sa facem dintr-un stat esuat un stat functional”, a declarat el la emisiunea Insiders de la ABC.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

58 de minute ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

4 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

4 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

4 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

4 ore ago