Rusofonii si penalii din Moldova au creat un „Comitet al Salvarii Nationale” pentru a o schimba pe Maia Sandu. Reactia Guvernului: „Traiesc in lux in tari straine si se ascund ca talharii in spatele oamenilor”

politica

Partidul populist al controversatului om de afaceri Ilan Sor, care se ascunde in Israel de justitia de la Chisinau, a propus duminica crearea unui Comitet al Salvarii Nationale, care sa poata prelua conducerea provizorie a guvernului in caz de necesitate, in cea de-a cincea duminica de proteste organizate in capitala Republicii Moldova, care se confrunta cu o grava criza economica, relateaza EFE, Agora.md, Newsmaker si Unimedia.info, citate de Agerpres.

‘Propun constituirea unui Comitet de salvare nationala, caruia poporul sa ii atribuie functii pentru efectuarea diferitelor tipuri de actiuni, inclusiv in caz de necesitate, conducerea guvernului pana la anuntarea alegerilor anticipate’, a declarat Ilan Sor, vorbind printr-o conexiune internet de pe un ecran imens in fata protestatarilor care s-au adunat duminica in numar mare in centrul Chisinaului.

Organizatorii protestului antiguvernamental sustin ca au participat 60.000 de persoane nemultumite de politicile presedintelui proeuropean Maia Sandu, insa politia moldoveana asigura ca nu au fost mai mult de 6.000 de persoane, potrivit Agora.md.

‘Usile comitetului nostru sunt deschise tuturor partidelor, tuturor persoanelor’, a afirmat Ilan Sor, liderul formatiunii cu acelasi nume.

Lui i s-a alaturat, tot prin conexiune internet, Gheorghe Cavcaliuc, liderul formatiunii politice Partidul Acasa Construim Europa (PACE), care si el, la fel ca Sor, se ascunde de justitie in afara Republicii Moldova.

‘Sunt timpuri complicate, ei schimba legile si numesc procurori la fiecare trei luni. Ei schimba legi pentru a va injosi si a nu va da voie sa va spuneti punctul de vedere, dar puterea poporului e mai mare decat dorinta lor de a se mentine in functie’, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, citat de Agora.md.

In pofida faptului ca nu aveau acceptul autoritatilor moldovene de a bloca traficul, manifestantii au ridicat o tabara de corturi pe bulevardul central Stefan cel Mare si au impiedicat circulatia.

Dupa aproape o luna de demonstratii antiguvernamentale ale opozitiei in fata Parlamentului Republicii Moldova, Comisia pentru Situatii de Urgenta a interzis vineri desfasurarea de proteste care implica blocarea drumurilor publice.

Prin aceasta masura, guvernul moldovean a incercat sa stopeze protestele opozitiei, care au loc din 18 septembrie, in fata legislativului din Chisinau, la care au participat mii de moldoveni nemultumiti de guvernul presedintei Maia Sandu, noteaza EFE.

Protestatarii prezinta revendicari sociale, acuza guvernul ca nu a negociat un acord mai avantajos la gaze cu Rusia si cer demisia presedintelui, guvernului si dizolvarea parlamentului, condus de politicieni prooccidentali.

La finalul manifestatiei de duminica, participantii la protest au votat o rezolutie in care sunt explicate motivele infiintarii Comitetului Salvarii Nationale, constituit din patru formatiuni politice de opozitie, la care au aderat mai multi lideri de opozitie si chiar reprezentanti ai societatii civile, potrivit Unimedia. info.

Din conducerea acestui comitet fac parte personalitati ‘sulfuroase’ ale scenei politice de la Chisinau: Ilan Sor, presedintele partidului caruia i-a imprumutat numele sau (deputat), Marina Tauber, vicepresedinte al partidului Sor (si ea deputat), Gheorghe Cavcaliuc, presedintele PACE, Dinu Turcanu, presedintele raionului Orhei, Radu Busila, primarul comunei Piatra, raionul Orhei, Constantin Staris, deputat comunist, Serghei Misin, presedintele Partidului Renastere-Vozrojdenie (al rusofonilor).

Viceprim-ministrul Andrei Spinu, ministru al infrastructurii si dezvoltarii regionale, a calificat acest Comitet al Salvarii Nationale drept o ‘fratie a penalilor’, care au furat ani la rand Republica Moldova, iar astazi lanseaza tot felul de ‘alternative nationale’, ‘adunari nationale’, ‘comitete nationale’, in loc sa returneze tarii ‘ceea ce au furat’, potrivit Deschide.md.

‘Oameni buni, ei sunt disperati. Aceasta grupare de hoti, vrea sa rupa Republica Moldova de pe calea ei de dezvoltare europeana. Ei nu vor pace si liniste in tara noastra. Ei vor haos pentru a scapa de justitie. Sunt niste fricosi, au fugit din tara. Traiesc in lux in tari straine si se ascund ca talharii in spatele oamenilor. Noi vom izbuti. Moldova va reusi!’, subliniaza Spinu intr-o postare pe Facebook.

Gheorghe Cavcaliuc a parasit Republica Moldova in iunie 2021, in timpul campaniei electorale. Acesta are statut de suspect in dosarul ‘verde de briliant’, cand mai multi membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepresedintele raionului Singerei, conform Agora.md.

In luna decembrie 2021, fortele de ordine au anuntat ca fostul sef adjunct al Inspectoratului General al Politiei, Gheorghe Cavcaliuc, a fost dat in cautare prin Interpol in vederea retinerii si extradarii, dupa ce autoritatile de la Chisinau au inaintat o solicitare in acest sens in luna august 2021.

Ilan Sor a fost retinut in mai 2015. In 2017, a fost condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani. Ulterior, acesta a parasit Republica Moldova, iar, pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anuntat ca Ilan Sor a fost dat in cautare internationala, aminteste publicatia mentionata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: