S-a aflat, care ar fi bilantul real al deceselor din China: „Partidul a fost mai important decit sanatatea cetatenilor”

news

Potrivit unor estimari independente, bilantul epidemiei de coronavirus din China s-ar situa intre 50 000 si 97 000 de morti. Cifrele sunt evocate intr-un articol publicat de cotidianul Liberation, citat de Radio France International. Autoritatile chineze au recurs la un intreg arsenal represiv pentru a impune un „adevar oficial” de aproximativ 4000 de morti.

Exista in prezent o tendinta mediatica de declarare a Chinei drept „cistigatoare absoluta” a razboiului impotriva noului virus Covid-19. In viziunea acestor editorialisti China s-ar impune acum ca adevarata prima putere a lumii, iar gestiunea ei in contextul epidemiei ar fi o dovada clara a superioritatii sistemului chinez, altfel spus a superioritatii autoritarismului.

Organizatia Chinese Human Rights Defenders s-a documentat insa in privinta a 900 de cazuri de arestari, intimidari si acte de cenzura destinate sa ascunda amploare epidemiei. Cotidianul Liberation afirma ca presedintele Xi Jinping a reusit chiar sa convinga Organizatia Mondiala a Sanatatii sa amine cu citeva saptamini declararea pandemiei.

In China, partidul a fost mai important decit sanatatea cetatenilor, ceea ce s-a vazut cel mai bine la Wuhan pe 18 ianuarie, cind 40 000 de familii au fost invitate la un banchet oficial care l-a glorificat pe Xi Jinping. Invitatii au mincat de altfel din farfurii cu efigia presedintelui chinez. Jurnalistii de la Sectia chineza a RFI-ului au relatat ulterior ca unii dintre participanti, de exemplu mai multi artisti, erau deja contaminati de virus si purtau masti sanitare.

Liberation arata ca pe 18 ianuarie respectivele festivitati de la Wuhan s-au derulat in timp ce morga din oras primea deja primele victime. Chiar daca in prezent China vrea sa joace un rol de salvator al planetei si practica diplomatia mastilor, partea ei de responsabilitate in declansarea pandemiei nu trebuie uitata. Propaganda comunista chineza este redutabila, dar nu este cazul ca intreaga lume sa inceapa sa multumeasca regimului de la Beijing pentru eficienta sa in lupta impotriva coronavirusului, cum sugereaza de altfel un ziar oficial chinez.

Mai mult despre:

Comentarii: