S-a ajuns la un acord pentru o intalnire fata in fata Joe Biden – Xi Jinping in marja summitului Asia-Pacific de luna viitoare. Detaliile sunt inca in curs de elaborare

externe

xi jinping, joe biden

Presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping au convenit sa se intalneasca in marja summitului de cooperare economica Asia-Pacific de luna viitoare de la San Francisco, potrivit unui oficial american familiarizat cu planificarea, potrivit AP.

Cele doua parti au incheiat un acord de principiu pentru a organiza o intalnire in timpul summitului, in vreme ce ministrul chinez de externe Wang Yi s-a intalnit, vineri, cu secretarul de stat Antony Blinken si cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate nationala la Casa Alba, potrivit oficialului, care a vorbit sub conditia anonimatului.

Oficialul a adaugat ca cele doua parti inca nu au elaborat detalii cu privire la ziua exacta a intalnirii, locul si alte elemente logistice.

Dupa intalnirile de vineri, Casa Alba a declarat ca cele doua parti „lucreaza pentru” o intalnire Joe Biden-Xi Jinping fata in fata in marja APEC, un forum din 21 de tari din Pacific.

Vineri, Biden s-a intalnit cu Wang Yi, avand o discutie de o ora cu inaltul oficial chinez in Sala Roosevelt de la Casa Alba. Intalnirea, cu Blinken si Sullivan prezenti, a fost cea mai recenta dintr-o serie de contacte la nivel inalt intre cele doua tari, in timp ce acestea exploreaza posibilitatea stabilizarii relatiei din ce in ce mai tensionate intr-un moment de conflict in Ucraina si Israel.

Casa Alba a spus ca Biden „a subliniat ca atat Statele Unite, cat si China trebuie sa gestioneze concurenta in relatie in mod responsabil si sa mentina linii deschise de comunicare” si ca „a subliniat ca Statele Unite si China trebuie sa lucreze impreuna pentru a aborda provocarile globale”.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus ca Biden a vazut intalnirea cu Wang drept „o dezvoltare pozitiva si o buna oportunitate de a continua conversatia”.

Era de asteptat ca Biden sa discute cu Wang, o actiune reciproca dupa ce Xi s-a intalnit cu Blinken in iunie.

Beijingul inca nu a confirmat daca Xi Jinping va merge la San Francisco pentru summitul anual APEC, care se desfasoara intre 11 noiembrie si 17 noiembrie.

Wang se afla in mijlocul unei vizite de trei zile la Washington, unde s-a intalnit cu inalti oficiali americani.

Joi, dupa intalnirea lor initiala, partea chineza a declarat ca „cele doua parti au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la relatiile si problemele de interes comun China-SUA intr-o atmosfera constructiva.”

Departamentul de Stat al SUA a spus ca inaltii oficiali au abordat „zonele de diferenta” si „domeniile de cooperare”, in timp ce Blinken „a reiterat ca Statele Unite vor continua sa sustina interesele si valorile noastre si pe cele ale aliatilor si partenerilor nostri.”

Inainte de intalnirea de joi, Wang Yi a spus ca obiectivul Chinei este de a „impinge relatia cat mai curand posibil inapoi pe calea dezvoltarii sanatoase, stabile si durabile”.

Oficialii americani au spus ca il vor presa pe Wang Yi in privinta importantei ca Beijingul sa-si intensifice rolul pe scena mondiala daca doreste sa fie considerata un actor international major responsabil. SUA au fost dezamagite de China din cauza sprijinului acordat Rusiei in razboiul impotriva Ucrainei si a tacerii sale relative la razboiul dintre Israel si Hamas.

„China ar trebui sa foloseasca orice capacitate are ca putere influenta pentru a indemna la calm” in Orientul Mijlociu, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Matthew Miller. „Stim ca are relatii cu o serie de tari din regiune si solicitam sa foloseasca acele relatii, liniile de comunicare pe care le au, pentru a indemna calm si stabilitate.”

Oficialii americani cred ca Beijingul are o influenta considerabila asupra Iranului, care este un sustinator major al Hamas.

Wang Yi a venit la Washington intr-un moment in care tensiunile dintre cele doua tari raman ridicate, inclusiv in ceea ce priveste controlarea de catre SUA a exporturilor asupra tehnologiei avansate si actiunile mai asertive ale Chinei in marile Chinei de Est si de Sud.

Joi, armata americana a publicat un videoclip cu un avion de lupta chinez care zboara la trei metri de un bombardier american B-52 deasupra Marii Chinei de Sud, aproape provocand un accident. La inceputul acestei luni, Pentagonul a lansat filmari ale unora dintre cele peste 180 de interceptari ale avioanelor de razboi americane de catre avioanele chineze care au avut loc in ultimii doi ani, parte a unei tendinte pe care oficialii militari americani o sustin.

De asemenea, SUA au reinnoit avertismentul ca ar apara Filipine in cazul unui atac armat, in temeiul unui pact de securitate, dupa ce navele chineze s-au ciocnit cu doua nave filipineze in zona unui atol contestat din Marea Chinei de Sud.

Beijingul a publicat propriul sau videoclip cu intalniri apropiate din regiune, inclusiv ceea ce a descris ca fiind imagini cu USS Ralph Johnson facand un viraj brusc si traversand prin fata unei nave a marinei chineze. De asemenea, distrugatorul american a fost filmat navigand intre doua nave chineze.

Colonelul Wu Qian, purtatorul de cuvant al ministerului chinez al apararii, a declarat ca videoclipurile arata ca „SUA sunt adevaratul provocator, care isi asuma riscuri”.

Pentagonul a respins caracterizarea de catre China a miscarilor USS Ralph Johnson, spunand ca videoclipul include doar „fragmente editate ale unei interactiuni de 90 de minute”. Nava „a respectat dreptul international” si „a functionat intr-un mod legal, sigur si hotarat”, a spus Pentagonul.

In timpul vizitei sale la Washington, Wang Yi urma sa discute si despre Taiwan, o insula autonoma pe care Beijingul o considera parte a teritoriului chinez. Beijingul promite ca il va ocupa cu forta daca este necesar, dar Washingtonul, care are un pact de securitate cu Taiwan, se opune utilizarii fortei.

Presedintele chinez a venit ultima data in SUA in 2017, cand fostul presedinte american Donald Trump l-a gazduit la Mar-a-Lago, complexul sau din Florida. Biden, care a preluat mandatul in 2021, inca nu l-a primit pe Xi Jinping pe teritoriul SUA. Cei doi lideri s-au intalnit ultima data in Bali, Indonezia, in noiembrie 2022, in marja reuniunii G20.

Relatia dintre SUA si China a inceput sa devina tensionata in 2018, cand administratia Trump a impus taxe vamale mari bunurilor chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari. S-a deteriorat si mai mult pe o serie de probleme, inclusiv abuzurile de drepturi, Marea Chinei de Sud, Taiwan, tehnologie si pandemia COVID-19.

Intalnirea Joe Biden-Xi Jinping ar aduce o stabilitate atat de necesara relatiilor dintre cele doua tari, a declarat Yun Sun, directorul Programului China din cadrul centrului de reflectie Stimson Center din Washington.

„Cuvantul cheie aici este `stabilizarea` legaturilor bilaterale – nu chiar imbunatatirea, ci stabilizarea”, a spus Sun. „Lumea are nevoie ca SUA si China sa urmeze o cale rationala si sa-si stabilizeze relatia, oferind regiunii si lumii mai multa siguranta”, a adaugat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: