S-a aprins FITILUL. Transnistria isi anunta ALIPIREA la Rusia. Presedintele a semnat decretul

externe

Liderul de la Tiraspol Evgheni Sevciuc a semnat un decret privind punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la suta dintre transnistreni au votat pentru independenta regiunii secesioniste si aderarea ei ulterioara la Federatia Rusa.

Decretul mai prevede ajustarea completa a legislatiei transnistrene la cea ruseasca, informeaza radiochisinau.md. La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, in care majoritatea populatiei din stanga Nistrului s-a pronuntat pentru independenta regiunii secesioniste si aderarea la Federatia Rusa, liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc a decis legiferarea plebiscitului si punerea in aplicare a rezultatelor acestuia.

Potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor doua obiective a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu si lung. In conformitate cu decretul lui Sevciuc, legislatia transnistreana urmeaza de urgenta sa fie adusa in conformitate cu cea a Rusiei, sugerand Sovietului Suprem de la Tiraspol si executivului regional sa-si coordoneze activitatile in acest scop.

Autoritatile de la Chisinau nu au comentat deocamdata decretul liderului de la Tiraspol. In acelasi timp mai multi experti, printre care si directorul executiv al Asociatiei ”Promo-Lex”, Ion Manole, califica initiativa drept una populista, in conditiile in care in decembrie in regiune vor avea loc asa-zise alegeri prezidentiale, iar in acest fel Evghenii Sevciuc incearca de a-si face capital electoral. Decretul lui Sevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traverseaza regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scadere dramatica a popularitatii liderului transnistrean.

Dupa cum se mai mentioneaza in document, toate actele juridice, adoptate din 2006 incoace si care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislatiei rusesti, urmeaza a fi considerate nule si nu vor mai fi aplicate.

Evghenii Sevciuc a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste sa instituie o comisie speciala de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea in concordanta a legislatiei transnistrene cu cea a Federatiei Ruse. In componenta comisiei urmeaza a fi recrutati experti straini, dar si reprezentanti ai comunitatii judiciare.

Pe teritoriul autoproclamatei republici trasnistriene se afla cateva mii de militari rusi ramsi la Tiraspol si in alte orase din stanga Nistrului dupa razboiul din 1992.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: