S-a apucat si PSD sa atace CCR. Zamfir, furios ca legea sa a fost declarata neconstitutionala: „Romanii sunt lasati sa fie in continuare jecmaniti de banci si IFN-uri, invocandu-se textul neclar?”

politica

Deputatul PSD Daniel Zamfir reactioneaza nervos dupa ce CCR a decis joi, in unanimitate, ca legea pe care el a promovat-o in Parlamentul trecut privind plafonarea dobanzilor bancare este neconstitutionala. „Romanii sunt lasati sa fie in continuare jecmaniti de banci si IFN-uri, invocandu-se textul neclar?”, ataca Zamfir.

„Dupa ce cu doua zile in urma CCR a confirmat ca darea in plata pentru masini-legea leasing ului-e constitutionala, astazi, dupa sase(!!!) amanari, CCR decide ca Legea plafonarii dobanzilor are o exprimare neclara si o decara neconstitutionala. N-am sa comentez acum decizia, dar nu pot sa nu ma intreb de ce a fost nevoie de sapte luni sa constati ca e exprimare neclara?

Romanii sunt lasati sa fie in continuare jecmaniti de banci si IFN-uri, invocandu-se textul neclar? Chiar e inacceptabil pentru sistemul financiar-bancar si pentru toti cei care roiesc in jurul lui, ca vrem si noi, romanii, sa nu mai platim dobanzi triple fata de europeni?

Daca de la Citu si sleahta de lobisti ai bancilor si IFN-urilor, sub masca de profesori la ASE cu mare influenta, iata, nu aveam asteptari, nu acelasi lucru pot spune despre cei in care sunt asteptati sa faca dreptate.

Probabil, in fata unei puteri absolute, si a unui prim ministru aservit sistemului bancar, inca o decizie impotriva lor, la doua zile distanta, ar fi fost prea mult…

Astept motivarea respingerii, si va asigur, ca voi reveni cu legea, bineinteles daca partidul meu considera oportun momentul”, a scris Zamfir pe Facebook.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat deseori ca PSD nu comenteaza deciziile CCR.

Curtea Constitutionala (CCR) a admis joi sesizarea depusa de PNL impotriva legii initiata de PSD care prevedea plafonarea dobanzilor la credite. Legea a fost promovata de senatorul PSD Catalin Zamfir. Recent au fost declarate neconstitutionale si legile si modificarile adoptate in Parlamentul trecut de PSD privind marirea pensiilor cu 40% si oferirea de bonusuri profesorilor.

Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari de la PNL. Sesizarea a fost admisa in unanimitate de CCR.

Pe 6 mai anul trecut, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.

Deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, „prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate”. Articolul 5 prevede ca „dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR”.

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.

Un articol modificat de deputati prevede ca „dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna”.

Un alt amendament stipuleaza ca dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: