S-a decis in Senat: Votul este OBLIGATORIU. AMENDA mare daca nu votezi

news

Mai multe legi au fost adoptate tacit, la Senat, dupa ce termenul de dezbatere si adoptare a acestora a expirat. Printre legile care au trecut fara dezbatere de Camera Superioara se numara una care introduce votul obligatoriu la alegeri si o alta referitoare la instalarea de camere de supraveghere in sectiile de votare si imprimarea buletinelor de vot dupa modelul bancnotelor.

„Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot”, prevede proiectul de lege, initiat de mai multi senatori si deputati PSD si UNPR.

Potrivit initiativei, votul nu este insa obligatoriu pentru cetatenii care au peste 80 de ani si pentru cei care sufera de boli cronice.

Neparticiparea ar fi sanctionata cu 1.000 lei amenda, se mai arata in proiect.

In plus, initiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegatorii care nu vor sa acorde votul nici unui candidat. Acest patrulater ar urma sa aiba sintagma „nici unul dintre candidati nu corespunde”.

Conform initiativei, in cazul in care voturile alegatorilor din patrulaterul alb insumeaza 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Proiectele de lege vor merge la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: