S-a deschis Cutia Pandorei. Functionarii din primarii vor si ei bonusuri de risc Covid dupa ce PSD a votat o lege in acest sens pentru profesori

politica

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) solicita Guvernului acordarea unui stimulent lunar pe perioada starii de alerta si a starii de urgenta pentru salariatii din administratia publica care desfasoara activitati cu risc de infectare la Covid-19. O lege care acorda bonusuri de 2.000 de lei pe luna cadrelor didactice a fost adoptata acum o saptamana, cu voturile PSD, de Parlament.

Potrivit unui comunicat al organizatiei sindicale, remis marti, FNSA a transmis Guvernului Romaniei o lista de revendicari a caror solutionare „este imperativa pentru buna desfasurare a activitatii salariatilor” in sectorul de activitate respectiv.

De asemenea, FNSA mai solicita promovarea si adoptarea unui proiect de lege pentru interzicerea explicita a angajarilor la stat in domeniul administratiei publice a persoanelor care beneficiaza de pensie de la bugetul de stat si interzicerea, in acest sector de activitate, a cumulului pensiei cu salariul; acordarea voucherelor de vacanta la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare si a normei de hrana pentru salariatii din administratia locala ca si exceptie de la aplicarea art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2011; modificarea Legii nr. 153/2017, in conformitate cu propunerile organizatiei noastre – articole care vizeaza salarizarea personalului care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala, Institutul National de Statistica, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si a auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei.

In plus, sindicalistii cer modificarea legislatiei cu incidenta asupra activitatii organizatiilor sindicale – Legea dialogului social si Codul Administrativ al Romaniei; promovarea unui act normativ pentru coroborarea varstei de pensionare pentru limita de varsta a tuturor categoriilor de bugetari care isi desfasoara activitatea sub legi speciale si/sau in regim de incompatibilitati; modificarea si reactualizarea legislatiei privind infiintarea, functionarea si salarizarea in cadrul societatilor comerciale infiintate in cadrul unitatilor administrativ-teritoriale; legiferarea posibilitatii institutiilor din sectorul administratie de a achizitiona teste pentru salariati in vederea determinarii infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din invatamant in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus, informeaza Agerpres.

Au fost inregistrate 158 voturi „pentru”, unul „impotriva” si 77 abtineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum si personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, din invatamantul particular acreditat si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, in cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii SARS-CoV-2.

„Incepand cu anul scolar/universitar 2020/2021, pe perioada starii de alerta/starii de urgenta instituite ca urmare a situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, beneficiaza de un stimulent de risc dupa cum urmeaza: a) in cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) in cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acorda pe durata desfasurarii cursurilor aferente anului scolar /universitar pe perioada starii de alerta/starii de urgenta, proportional cu timpul in care persoanele din categoriile prevazute isi desfasoara fizic activitatea in cadrul unitatilor de invatamant in prezenta anteprescolarilor/ prescolarilor/ elevilor/ studentilor”, prevede textul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: