Categories: externe

S-a incheiat votul in Franta. Rezultate exit-poll, Macron a zdrobit-o pe extremista Marine Le Pen

Informatii difuzate de France 24 arata ca Emmanuel Macron a castigat alegerile prezidentiale din Franta cu 65,1% din voturi.

Marine Le Pen si-a recunoscut infrangerea. Intr-un discurs sustinut la scurt timp dupa inchiderea urnelor ea a spus ca l-a sunat sa il felicite pe noul presedinte al Frantei si ca i-a urat succes.

Sectiile de votare s-au inchis la ora locala 19:00 in localitatile mici si o ora mai tarziu la Paris si in celelalte orase mari.

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice IFOP si Harris Interactive, absenteismul la vot a fost ridicat, intre 25,3% si 27%.

Candidatul de centru Emmanuel Macron s-a nascut la 21 decembrie 1977, la Amiens, in nordul Frantei, intr-o familie de medici. Pe numele sau complet Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, este cel mai tanar candidat la alegerile prezidentiale din Franta si este pentru prima data implicat intr-o campanie electorala, mentioneaza Agerpres.

Emmanuel Macron este licentiat in filosofie al Universitatii Paris Nanterre si are un masterat in afaceri publice la celebra institutie Sciences PO (Institut d’Etudes Politiques de Paris), iar in 2004 a absolvit Scoala Nationala de Administratie, conform France24.com si Agence France Presse. In 1999, a lucrat ca asistent pentru proiecte editoriale al filosofului francez Paul Ricoeur, potrivit editiei electronice a cotidianului Le Monde.

A fost membru al Partidului Socialist (2006-2009), iar din 2009 a fost independent.

A intrat in serviciul public in aprilie 2004, in cadrul serviciului de Inspectie a Finantelor, iar in octombrie 2005 a devenit inspector in domeniul finantelor. In anul 2008, paraseste serviciul public si este ofertat ca bancher, la doar 30 de ani, de banca Rotschild, in cadrul careia are un parcurs fulminant, potrivit www.gala.fr.

In mai 2012, Emmanuel Macron accepta propunerea lui Francois Hollande de a se alatura administratiei de la Palatul Elysee, in calitate de secretar general adjunct al administratiei prezidentiale. La 26 august 2014, este numit ministru al economiei, industriei si domeniului digital, in cadrul celui de-al doilea executiv condus de Manuel Valls.

Emmanuel Macron a infiintat, la 6 aprilie 2016, miscarea politica ”En Marche!”. La 30 august 2016, Macron isi anunta demisia din functia de ministru, iar cateva saptamani mai tarziu, la 16 noiembrie, isi anunta candidatura la presedintia Frantei. In cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat la 23 aprilie 2017, candidatul de centru Emmanuel Macron s-a situat pe primul loc, cu 24,01% din voturi, potrivit Ministerului de Interne francez, conform agentiilor AFP si Reuters.

Este casatorit, din 2007, cu Brigitte Trogneux

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

12 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

12 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

12 ore ago