S-a intors roata. Comisia Juridica a respins propunerile PSD legate de Codul Penal: „Punem astazi capat celei mai intunecate etape legislative a Parlamentului Romaniei”

politica

Comisiile juridica si pentru constitutionalitate ale Senatului au adoptat marti un raport de respingere la proiectele de lege ale PSD initiate in legislatura precedenta care aduc modificari Codului penal si Codului de procedura penala si care au fost declarate neconstitutionale de CCR, a anuntat presedinta Comisiei juridice a Senatului Iulia Scantei.

„Proiectele PSD prevad reducerea termenelor de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiuni grave, reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa pentru unele infractiuni de coruptie si de serviciu, circumstante atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsa prevazute pentru infractiuni de terorism, de coruptie, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar si pentru infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate, contra securitatii nationale, contra capacitatii de lupta a fortelor armate.

Proiectele PSD vor permite liberarea conditionata mai rapida si mai facila a infractorilor intrucat s-a redus durata minima a pedepsei care trebuie executata efectiv, inclusiv in cazul infractiunilor grave sanctionate cu pedepse cu inchisoarea mai mari de 10 ani”, a afirmat Iulia Scantei, printr-un comunicat de presa al PNL.

Ea a adaugat ca va propune un vot in plenul Senatului de respingere a modificarilor la Codul penal si la Codul de procedura penala.

„A venit timpul ca Parlamentul sa fie repus in rolul si atributiile sale constitutionale si sa definitiveze in mod transparent procesul legislativ de transpunere a deciziilor CCR in legislatia penala dar fara a favoriza infractorii si marii corupti. Daca am permite intrarea in vigoare a celor doua proiecte PSD de modificare a Codului penal si de procedura penala, am facilita scaparea de raspundere penala a sute de corupti si inchiderea dosarelor penale in curs, indiferent de faza lor procesuala Este nevoie de initiative noi parlamentare si este rolul acestui nou Parlament ales de romani la 6 decembrie, intr-o noua majoritate parlamentara capabila sa consolideze statul de drept in Romania”, a mai spus Scantei, citata de news.ro.

Senatoare PNL a explicat ca in aceasta sesiune parlamentara obiectivul coalitiei parlamentare, cu suportul tehnic al Ministerului Justitiei si cu organele profesionale ale magistratilor, este elaborarea, dezbaterea si votarea proiectelor de lege care:

– Sa transpuna deciziile CCR in legislatia penala

– Sa preia recomandarile formulate de Comisia de la Venetia si prin rapoartele GRECO si MCV in materia Codurilor penale

– Sa nu permita fuga de raspundere penala a infractorilor si a coruptilor

„Este legitima si urgenta lansarea si adoptarea unor initiative legislative in acest sens, din partea actualei coalitii parlamentare, care sa le aduca incredere celor care au iesit in strada in geroasa iarna a anului 2017 ca vocea lor de atunci este aceeasi cu a actualei majoritati parlamentare. Domnia Legii este temelia unui stat de drept, iar acum a venit timpul ca Legea sa fie reasezata la locul sau si respectata de toata lumea, iar Parlamentul, unica putere legiuitoare a tarii si organul reprezentativ suprem al poporului sa revina la rolul sau constitutional”, a concluzionat Iulia Scantei.

Mai mult despre:

Comentarii: