S-a intrunit cabinetul de razboi al Israelului. Doi ministri cer lovituri dure, care „sa rezoneze in tot Orientul Mijlociu”. Pozitia SUA

externe

Benjamin Netanyahu, recunoastere, stat palestinian, recompensa, terorism, Norvegia, Spania

Cabinetul de razboi al Israelului si-a inceput reuniunea, duminica, la pranz, a declarat un oficial pentru CNN.

Cabinetul de razboi este format din premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apararii Yoav Gallant si Benny Gantz, liderul partidului Uniunea Nationala si fost ministru al apararii. Ministrul afacerilor strategice Ron Dermer si politicienii Gadi Eisenkot si Aryeh Deri fac parte din cabinetul de razboi in calitate de observatori.

Reuniunea cabinetului de razboi are loc cu scopul ca Israelul sa-si stabileasca raspunsul la atacul Iranului. Armata israeliana a declarat ca „99%” din cele peste 300 de proiectile lansate de Iran au fost interceptate de Israel si de „partenerii” sai.

Presedintele american Joe Biden a precizat ca SUA nu vor participa la nicio operatiune ofensiva impotriva Iranului, potrivit unui inalt oficial al administratiei.

Doi dintre cei mai duri ministri ai guvernului israelian au indemnat duminica la un raspuns ferm la atacul cu drone si rachete iranian.

Ministrul de finante, Bezalel Smotrich, a cerut la un raspuns care „sa rezoneze in tot Orientul Mijlociu”, iar ministrul securitatii nationale, Itamar Ben Gvir, a declarat ca Israelul ar trebui „sa faca prapad”.

Smotrich, seful partidului de extrema-dreapta Sionismul Religios, a declarat ca, daca Israelul ezita, „ne vom pune pe noi insine si pe copiii nostri in pericol existential”. Intr-o declaratie video, Smotrich a numit acest moment un „moment al adevarului”, spunand: „Daca raspunsul nostru rezoneaza in tot Orientul Mijlociu pentru generatiile urmatoare – vom castiga”.

Ben Gvir, liderul partidului de extrema dreapta Puterea Evreiasca, a declarat ca raspunsul Israelului nu trebuie sa fie „slab” si ca „conceptele de limitare si proportionalitate sunt concepte care au murit pe 7 octombrie”, ziua atacului Hamas asupra Israelului.

Nici Smotrich si nici Ben Gvir nu sunt membri ai cabinetului de razboi al Israelului.

Un inalt oficial de la Casa Alba a subliniat succesul eforturilor israeliene si americane de interceptare a rachetelor si a dronelor iraniene, in timp ce administratia Biden incearca sa limiteze riscul unui conflict regional mai amplu.

„Acesta a fost un succes incredibil, dovedind cu adevarat superioritatea militara a Israelului si, la fel de important, superioritatea diplomatica, faptul ca au prieteni in regiune, ca au in intreaga lume care sunt dispusi sa ii ajute”, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby.

El a adaugat ca apararea Israelului impotriva celor „cateva sute de drone si rachete in decurs de cateva ore” arata ca Iranul „nu este puterea militara pe care pretinde ca o are”. Comentariile lui Kirby au fost o un semnal al modului in care Statele Unite cauta sa promoveze succesul operatiunii, prevenind in acelasi timp o noua escaladare.

Punand accentul pe succesul in oprirea atacului iranian, Biden si echipa sa sugereaza Israelului ca si-a demonstrat capacitatea de a se apara alaturi de Statele Unite si aliatii sai – si ca este posibil ca represaliile ulterioare sa nu fie necesare, precizeaza CNN.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: