externe

S-a rupt lantul de iubire dintre talibani si pakistanezi. Pakistanul a bombardat doua provincii din Afganistan, zeci de morti

Autoritatile talibane l-au convocat sambata pe ambasadorul Pakistanului la Kabul pentru a protesta fata de loviturile militare efectuate de fortele pakistaneze in interiorul Afganistanului, a anuntat Ministerul afgan de Externe, citat de Reuters.

Un oficial taliban local a declarat ca 36 de persoane au fost ucise vineri in lovituri aeriene efectuate de avioane pakistaneze care au intrat in spatiul aerian afgan. Pakistanul a negat ca a efectuat loviturile.

Islamabadul sustine ca militantii comit atacuri in interiorul Pakistanului prin trecerea frontierei sale vestice cu Afganistanul. Autoritatile talibane sustin ca au impiedicat atacurile de cand au preluat controlul tarii, in august anul trecut.

Ministerul afgan al Afacerilor Externe a declarat ca ambasadorul Pakistanului la Kabul a fost convocat in legatura cu recentele atacuri din provinciile Khost si Kunar.

„Incalcarile militare, inclusiv cele din Khost si Kunar, trebuie prevenite, deoarece astfel de acte deterioreaza relatiile … permitand antagonistilor sa abuzeze de situatie, ceea ce duce la consecinte nedorite”, a declarat ministrul de externe afgan interimar Amir Khan Muttaqi, citat in declaratie.

Declaratia nu a detaliat natura loviturilor, dar un lider taliban local din Khost, Mawlawi Mohammad Raes Helal, a declarat ca doua districte au fost bombardate de elicoptere pakistaneze si ca 36 de persoane au fost ucise.

Afirmatia a fost reluata de unii locuitori, dar purtatorul de cuvant al ambasadei Pakistanului a negat ca au avut loc atacuri aeriene si a declarat pentru Reuters ca ambasadorul si autoritatile talibane au discutat despre rezolvarea problemelor de frontiera.

Nu a existat o confirmare oficiala a numarului de morti.

Pakistanul s-a bucurat ani de zile de relatii bune cu talibanii, chiar daca Islamabadul a fost oficial un aliat al Statelor Unite in timpul ocupatiei de 20 de ani a Afganistanului.

De cand talibanii au preluat controlul Afganistanului, au existat numeroase incidente de-a lungul granitei de 2.600 km cu Pakistanul – trasata de conducatorii coloniali britanici si contestata de Kabul.

Din ce in ce mai frustrata de atacurile continue ale militantilor, armata pakistaneza a intensificat operatiunile de-a lungul granitei afgane in ultimele luni.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Presedintele Joe Biden a aprobat furnizarea catre Ucraina a unui nou sistem de rachete Patriot

Statele Unite vor furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot suplimentar, au declarat la 11…

13 minute ago

Si vulpile cumpara de la Auchan? Patru simpatici pui de vulpe, surprinsi intr-un depozit din Cluj-Napoca al acestui hipermarket

Patru pui de vulpe au fost surprinsi in depozitul unui hipermarket din Cluj-Napoca, in timp…

28 de minute ago

Hunter Biden a fost gasit vinovat pentru trei infractiuni in procesul armelor de foc, el risca o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare

Hunter Biden a fost condamnat marti, 11 iunie, pentru toate cele trei acuzatii de infractiune…

43 de minute ago

Ceasul sovietic pe care l-a purtat la mana Nicolae Ceausescu va fi scos la licitatie in aceasta luna, la Bucuresti. Pretul de pornire este de 500 de euro

Aproape de finalul acestei luni, Artmark va organiza o noua licitatie unde va fi prezentat…

58 de minute ago

Guvernul de la Hong Kong a anulat pasapoartele a sase activisti pro-democratie, care au fugit in Marea Britanie

Guvernul din Hong Kong a anuntat miercuri anularea pasapoartelor a sase activisti pro-democratie care "au…

O oră ago

Secretarul general NATO va efectua o vizita-surpriza la Budapesta, pentru a discuta cu premierul Viktor Orban despre ajutorul acordat ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a incerca sa gaseasca…

O oră ago