S-a rupt prietenia, Afganistanul taliban ameninta Pakistanul cu razboiul: „Nu vom tolera invaziile”. Pakistanul este acuzat ca a atacat cu elicoptere doua provincii afgane

externe

Ministrul interimar al Apararii din Afganistan a anuntat ca administratia talibana nu va tolera „invaziile” din partea vecinilor sai. Anuntul vine la scurt timp dupa ce guvernul taliban ce a protestat impotriva atacurilor aeriene despre care afirma ca au fost efectuate de Pakistanul vecin.

Comentariile au fost facute dupa ce administratia talibana a acuzat Pakistanul pentru loviturile aeriene care, potrivit oficialilor, au ucis zeci de persoane in provinciile Kunar si Khost.

Pakistanul, care nu a confirmat nicio implicare in lovituri aeriene din interiorul granitelor Afganistanului, a declarat ca cele doua tari sunt „tari fratesti”.

„Ne confruntam cu probleme si provocari atat din partea lumii, cat si din partea vecinilor nostri, exemplul clar este invazia acestora pe teritoriul nostru in Kunar”, a declarat mollahul Mohammad Yaqoob, ministrul interimar al Apararii afgane, la o ceremonie organizata la Kabul pentru comemorarea aniversarii mortii tatalui sau, fondatorul talibanilor, mollahul Mohammad Omar.

„Nu putem tolera invazia. Am tolerat acest atac. L-am tolerat din cauza intereselor nationale, data viitoare s-ar putea sa nu-l mai toleram”, a declarat el, citat de Reuters.

Purtatorul de cuvant al Ministerului pakistanez de Externe a declarat, atunci cand i s-a cerut sa comenteze comentariile lui Yaqoob, ca Pakistanul spera la un angajament pe termen lung cu Afganistanul pentru a asigura pacea.

„Pakistanul si Afganistanul sunt tari fratesti. Guvernele si popoarele ambelor tari considera terorismul ca fiind o amenintare serioasa si sufera de mult timp de pe urma acestui flagel… prin urmare, este important ca cele doua tari sa se angajeze intr-un mod semnificativ, prin intermediul canalelor institutionale relevante, pentru a coopera in combaterea terorismului transfrontalier si pentru a lua masuri impotriva grupurilor teroriste de pe teritoriul lor”, a declarat purtatorul de cuvant.

Saptamana trecuta, ministerul de Externe al administratiei talibane l-a chemat pe ambasadorul Pakistanului pentru a protesta impotriva loviturilor. Oficialii locali au declarat ca loviturile efectuate de elicopterele militare pakistaneze au ucis 36 de persoane.

Seful agentiei ONU pentru copii din Afganistan a declarat ca 20 de copii au fost ucisi in loviturile aeriene din Khost si Kunar la 16 aprilie.

De cand talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului in august, au avut loc numeroase confruntari de-a lungul granitei de 2.600 km cu Pakistanul – trasata de conducatorii coloniali britanici si contestata de Kabul.

Din ce in ce mai frustrata de atacurile continue, armata pakistaneza a intensificat operatiunile de-a lungul frontierei afgane in ultimele luni.

Comentarii: