S-a scurtat lista pentru sefia NATO. Premierul Olandei anunta hotarat ca nu isi doreste aceasta functie: „Acum am cel mai bun loc de munca”. Au mai ramas Iohannis si inca trei

politica

Premierul Olandei, Mark Rutte, anunta ca nu intentioneaza sa isi paraseasca actuala functie pentru postul de secretar general al NATO. Pe lista scurta cu cei care i-ar purta urma lui Stoltenberg au mai ramas fostul premier britanic Theresa May, sefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politica externa Federica Mogherini si presedintele roman Klaus Iohannis.

Postul german de televiziune Deutsche Welle a aflat din surse NATO numele celor care ar putea prelua sefia NATO. Telegraaf din Olanda anunta insa ca „Rutte este ferm, el nu pleaca”. „Este aceeasi harmalaie. Sunt zvonuri din 2019, in ciuda negarii consecvente. Acum am cel mai bun loc de munca”, a declarat Rutte.

Nu exista la ora actuala un succesor favorit al lui Stoltenberg, a transmis vineri agentia DPA, adaugand ca, potrivit unor surse din cadrul Aliantei, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, sefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politica externa Federica Mogherini si presedintele roman Klaus Iohannis au fost toti evocati drept posibili candidati pentru acest post.

O decizie din partea celor 30 de state membre ale NATO este asteptata la summitul Aliantei din iunie, daca nu chiar mai devreme. In faza premergatoare a procesului de selectie, discutiile si negocierile confidentiale intre liderii statelor membre, ministri si diplomati sunt un fapt obisnuit.

Candidatura lui Stoltenberg pentru postul de guvernator al Bancii Centrale norvegiene a starnit controverse in tara sa, in parte din cauza relatiei sale apropiate cu actualul premier social-democrat Jonas Gahr Store.

Jens Stoltenberg va prelua noul sau post in jurul datei de 1 decembrie. El a promis vineri la o conferinta de presa ca va ramane deplin dedicat actualei sale functii pana la expirarea mandatului de secretar general al NATO.

Mai mult despre: ,

Comentarii: