politica

S-a semnat, care sunt planurile comune SUA-Romania pentru urmatorii ani: „Amplasarea de reactoare modulare mici, primele de acest fel, pana in 2028”

Delegatiile Romaniei si SUA, conduse de secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu, respectiv asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice Karen Donfried, au adoptat o Declaratie comuna la finalul celei de-a saptea Reuniuni a Dialogului Strategic, securitatea, investitiile si energia fiind printre domeniile considerate de importanta strategica pentru cele doua state.

Acest angajament bilateral are loc intr-un moment simbolic, in care Romania si Statele Unite ale Americii sarbatoresc implinirea a zece ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI si semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice in tara noastra, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit Declaratiei, cooperarea in domeniul securitatii este o parte substantiala si o dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic Romania-SUA. Impreuna, cele doua parti vor continua sa valorifice realizarile importante precum facilitatea antiracheta de la Deveselu si vor continua intarirea actiunilor comune in cadrul NATO, pentru a-si indeplini angajamentele in domeniile apararii si descurajarii, cu o atentie speciala acordata regiunii Marii Negre, o componenta-cheie a securitatii euroatlantice.

Ambele parti au convenit sa lucreze impreuna pentru consolidarea relatiei transatlantice, in cadrul tuturor formatelor de cooperare.

De asemenea, cele doua parti au recunoscut importanta strategica a dezvoltarii infrastructurii pentru a facilita interconectivitatea intre tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv prin intermediul sprijinului si al potentialelor investitii ale SUA. Cele doua parti si-au exprimat sprijinul pentru Initiativa celor Trei Mari si pentru potentialul sau de a asigura rezilienta economica a regiunii. Totodata, partile au evaluat cooperarea bilaterala in domeniul energiei, cu o atentie speciala acordata implementarii Acordului Interguvernamental de cooperare privind programul nuclear al Romaniei, semnat anul trecut.

Mai mult, Romania si Statele Unite au subliniat importanta anuntului comun facut de presedintele Klaus Iohannis impreuna cu trimisul special al SUA, John Kerry, cu prilejul reuniunii COP26, care a avut loc saptamana trecuta, la Glasgow, privind intentia Romaniei de a amplasa reactoare modulare mici, „primele de acest fel”, construite de SUA, pana in anul 2028.

Romania si Statele Unite vor coopera indeaproape in materie de tehnologia comunicatiilor, data fiind importanta asigurarii securitatii viitoarei generatii de retele de comunicatii wireless pentru a asigura prosperitatea, dar si securitatea celor doua natiuni, se mai arata in Declaratie. Au convenit, totodata, sa lucreze impreuna pentru a deveni mai puternice si mai reziliente, inclusiv prin actiuni comune de promovare a democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale ale omului atat la nivel regional, cat si global.

Cele doua tari si-au reinnoit, in acest context, angajamentul de a lucra impreuna pentru combaterea amenintarilor emergente si pentru a raspunde atacurilor savarsite cu mijloace hibride sau in spatiul cibernetic, precum si in lupta impotriva dezinformarii.

Romania si Statele Unite vor continua, se subliniaza in document, sa acorde prioritate schimburilor educationale, culturale si profesionale si sunt angajate sa lucreze impreuna pentru a avansa in indeplinirea criteriilor de admitere a Romaniei in Programul Visa Waiver.

„Relatiile noastre inter-umane extinse sunt o forta colectiva si ambele state au convenit sa construiasca campanii de comunicare publica care sa abordeze tratarea problemelor legate de Holocaust si sa promoveze intelegerea comuna de-a lungul intregii game a prioritatilor noastre comune impartasite”, se mentioneaza in acelasi document.

Cea de-a saptea reuniune a Dialogului Strategic a fost gazduita de Departamentul de Stat si a inclus participarea unor reprezentanti din partea agentiilor si ministerelor ambelor guverne. Au participat oficiali americani de rang inalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apararii, Departamentului Comertului, Departamentului Energiei si Departamentul Securitatii Interne, iar din partea romana – de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Ministerul Energiei si Ministerul Afacerilor Interne.

Ambele parti au exprimat un interes puternic pentru aprofundarea Parteneriatului strategic bilateral anul viitor si prin organizarea unor noi reuniuni de dialog strategic. Partile au convenit sa organizeze reuniunea anuala din 2022 la Bucuresti, atunci cand sunt marcati 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, petrecuta in 1997.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

3 ore ago