„S-au jurat ca nu taie salarii, dar exact asta fac!”. Ciolacu lanseaza un nou fake news dupa ce Guvernul a sesizat CCR

politica

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, sustine ca „PNL taie salariile” pentru ca guvernul a contestat la CCR o lege prin care ar fi urmat sa creasca salariile unor anumite categorii de bugetari.

„S-au jurat ca nu taie salarii, dar exact asta fac! PNL este incapabil sa guverneze si contesta la CCR chiar si proiectul votat – tot de ei! – cu cateva saptamani inainte. Dupa taierile de la profesori, acum iau la rand toate categoriile.

Pe 1 ianuarie, cateva mii de romani asteptau sa li se faca dreptate si sa le creasca salariile conform unui proiect al PSD pe care toti liberalii, inclusiv sapte actuali ministri, l-au votat in decembrie 2019 (personalul din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane etc).

De Revelion, PNL si-a dat seama ca nu mai vrea sa creasca salariile acestor oameni si a contestat pe ascuns legea la CCR. Pura ticalosie!

De aici si insistenta cu anticipatele: sa nu mareasca NICI pensiile de la 1 septembrie!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Pe 31 decembrie 2019, Guvernul a formulat o sesizare de neconstitutionalitate asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 alineatul (3) din Legea-cadru 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

In sesizarea formulata, Guvernul semnaleaza incalcarea prevederilor constitutionale privind principiul bicameralismului, in contextul in care propunerea legislativa respinsa de Senat a fost amendata de Camera Deputatilor.

„Legea pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Camera Deputatilor. In forma adoptata, legea dedusa controlului de constitutionalitate nesocoteste si principiile constitutionale in virtutea carora o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament”, se precizeaza in document.

De asemenea, in sesizare se arata ca initiativa legislativa care implica cheltuieli bugetare nu indica sursa de finantare, conform articolului 138, alineatul 5 din Constitutia Romaniei, fapt mentionat si in punctul de vedere al Guvernului cu privire la acest proiect.

„Aplicarea reglementarile incluse in initiativa legislativa genereaza un impactul bugetar estimat la circa 4,4 milioane lei anual, determinat de majorarea drepturilor salariale aferente personalului Bibliotecii Nationale a Romaniei si Bibliotecii Academiei Romane, si circa 328 milioane lei anual, determinat de acordarea majorarii de 20% pentru personalul nedidactic din invatamant”, precizeaza sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: