„Sa aprinda cineva lumina la PSD pentru ca deja e noaptea mintii”. Senatul a respins Noua Casa, IMM Invest, IMM Leasing, urmeaza sa respinga si rectificarea bugetara

politica

Ionel Danca, seful Cancelariei premierului Orban, anunta ca PSD a respins in Senat mai toate programele guvernamentale de sprijinire a sectorului privat. „Sa aprinda cineva lumina la PSD pentru ca deja e noaptea mintii ce se intampla cu actiunile lor politice de sabotare a Guvernului cu orice pret si cu orice prilej”, spune Danca.

„Pesedistii au dat in ‘orbul mintii’ si ataca fara judecata in Parlament toate programele economice ale Guvernului #PNL. Pana acum, corifeii crizei economice de la PSD au respins in Senat modificarea programului IMM Invest si aprobarea programului IMM Leasing. Ieri, au votat pentru respingerea programului Noua Casa si impotriva Ordonantei de modificare a Legii Eximbank pentru acordarea de credite subventionate companiilor mari.

Urmeaza probabil ca PSD sa faca acelasi lucru si cu IMM Factor asa cum au anuntat ca vor respinge si rectificarea bugetara si vor lasa tara fara buget si fara cele mai importante programe de relansare economica. Sa aprinda cineva lumina la PSD pentru ca deja e noaptea mintii ce se intampla cu actiunile lor politice de sabotare a Guvernului cu orice pret si cu orice prilej! #RomaniaFaraPSD”, a scris Danca pe Facebook.

Pe de alta parte, PSD sustine ca Guvernul PNL nu are programe de relansare economica si ca indreapta Romania spre prapastie.

Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de joi, prin ordonanta de urgenta, unele masuri pentru elaborarea Planului National de Relansare si Rezilienta necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta, potrivit ordinii de zi afisata pe site-ul SGG.

„Sprijinul financiar se utilizeaza pentru finantarea proiectelor de investitii de interes strategic national/local din urmatoarele domenii: infrastructura pentru sisteme de irigare/umectare a solului pentru combaterea riscului de seceta, combaterea eroziunii solului, drenare si desecare, protectie antigrindina, impaduriri; infrastructura pentru mobilitate urbana, regenerare urbana, turism si cultura, ecologizare platforme industriale, infiintare/reabilitare/modernizare campusuri scolare necesare invatamantului profesional si tehnic, reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere si distributie a energiei termice necesare populatiei; infrastructura din domeniul sanatatii publice; infrastructura pentru cercetare in domeniul transferului tehnologic; infrastructura de apa-canalizare; infrastructura edilitara: apa-canalizare, modernizare/extindere/reabilitare/dezvoltare de drumuri interioare ale localitatilor, mobilitate urbana in parteneriat cu localitatile urbane, regenerare urbana, sistem de iluminat public, sisteme centralizate de alimentare cu energie termica destinate localitatilor rurale limitrofe localitatilor urbane”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In document se mentioneaza ca Ministerul Fondurilor Europene aloca fondurile necesare pregatirii proiectelor pe baza de contracte de finantare, incheiate cu beneficiarii finali de fonduri pentru pregatirea proiectelor, in functie de valoarea estimata a proiectelor de investitii, dar nu mai mult de 3% din valoarea estimata a acestora.

Pe agenda sedintei figureaza si un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri nationale pentru intreprinderi a caror activitate comerciala a fost intrerupta partial sau total in perioada starii de urgenta si a starii de alerta, in contextul crizei COVID-19.

„Prezentul act normativ are in vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri nerambursabile pentru pentru plata unui procent din chiriile datorate pentru intreprinderile din centrele comerciale mari care au avut activitatea intrerupta total pentru o perioada de cel putin doua luni conform Ordonantelor militare din cauza pandemiei SARS-CoV-2. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei si a Mediului de Afaceri (MEEMA)”, se spune in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Conform documentului, bugetul alocat pentru acordarea ajutorului de stat in cadrul Schemei sunt in valoare totala de 160.000.000 lei, iar numarul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 3.000.

Un alt proiect de ordonanta de urgenta care urmeaza sa fie adoptat de Guvern vizeaza instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, in scopul stimularii capitalizarii societatilor, precum si pentru deblocarea fluxurilor de numerar si intarirea disciplinei financiare, „se propune acordarea unor reduceri a impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitului specific unor activitati, pentru situatiile in care contribuabilii: inregistreaza capitaluri proprii pozitive, stabilite potrivit reglementarilor contabile, la sfarsitul anului fiscal, nivelul reducerii fiind 2%; inregistreaza cresteri ale capitalurilor proprii ajustate fiscal, in anul curent fata de anul de referinta 2020, respectiv fata de anul precedent”.

„Instituirea unei reduceri de impozit in raport cu evolutia capitalului propriu ajustat fiscal are in vedere stimularea mentinerii/cresterii elementelor de capital care asigura sustenabilitatea financiara a societatilor, ca elemente de continuitate si de stabilitate a capitalului. In situatia in care sunt indeplinite doua sau trei din conditiile de aplicare a reducerii, procentele se cumuleaza”, se precizeaza in document.

Tot printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul urmeaza sa aprobe unele masuri din domeniul pensiilor publice.

Prin proiectul de OUG, potrivit notei de fundamentare, se propun reglementari de natura a imbunatati sistemul de protectie sociala, astfel incat „persoanele care nu indeplinesc conditia stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partial, sa contribuie la sistem prin plata contributiilor de asigurari sociale, pe o perioada de 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala”.

„Au fost avute in vedere numeroasele solicitari din partea unor cetateni romani din tara si strainatate care nu au fost asigurati la sistemul public din Romania in anumite perioade de timp. Masura legislativa are drept consecinta evitarea de la excluderea sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, anticipata partial in cadrul sistemului public de pensii intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de lege cu privire la stagiul de cotizare, si care, in lipsa indeplinirii conditiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenta sociala, fapt ce ar impovara bugetul de stat”, se arata in document.

In sedinta de Guvern urmeaza sa fie aprobate si proiecte de ordonanta de urgenta din domeniul agricol, intre care una pentru modificarea Legii 332/2018 privind aprobarea Programului de investitii pentru infiintarea stanelor montane si o alta pentru modificarea Legii 296/2018 privind aprobarea Programului de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana.

Totodata, ar urma sa fie adoptat si proiectul de OUG privind finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata cuprinsa intre 27 kWp-100 kWp necesara consumului propriu si livrarea surplusului in Sistemul Energetic National, precum si a statiilor de reincarcare de 22 kW pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in, prin Programul de finantare „ELECTRIC UP”.

Mai mult despre:

Comentarii: