Sa crape PSD-ul si Antena 3. Vera Jourova: ”O felicit calduros pe Laura Kovesi. Trimitem infractorilor semnalul puternic ca suntem seriosi in combaterea infractiunilor financiare”

news

Comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourova, a salutat joi validarea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european si si-a exprimat speranta ca aceasta va face o munca excelenta pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

”As dori sa o felicit calduros pe Laura Kovesi pentru ca a devenit primul procuror-sef european. Aceasta numire este un pas catre operationalizarea #EPPO (Biroul Procurorului Public European – n.r.). Ea va face o munca excelenta protejand interesele financiare ale UE. Dorim sa trimitem infractorilor semnalul puternic ca suntem seriosi in combaterea infractiunilor financiare si in protejarea banilor contribuabililor. UE pierde anual cel putin 50 de miliarde euro din cauza fraudelor cu TVA, pe care #EPPO le va ancheta”, a scris Jourova pe contul sau de Twitter, unde a postat fotografii de la intalnirea avuta joi cu Laura Codruta Kovesi, informeaza Agerpres.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Tarile care nu participa inca la aceasta initiativa se vor putea alatura in orice moment. Vera Jourova s-a aratat optimista fata de o aderare viitoare a Ungariei, Poloniei si Suediei la EPPO.

Conferinta presedintilor din Parlamentului European a validat miercuri numirea Laurei Codruta Kovesi drept primul procuror-sef european, acesta fiind ultimul pas in procesul de desemnare. Decizia Conferintei presedintilor urmeaza dupa un acord din septembrie dintre negociatorii PE si ai Consiliului UE privind desemnarea noului sef al Parchetului European in persoana Laurei Codruta Kovesi. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe Laura Codruta Kovesi in timpul negocierilor.

Consiliul Uniunii Europene a validat luni oficial numirea procurorului roman Laura Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Mai mult despre:


Comentarii: