Sa ne temem de teribilul VIRUS ZIKA? Adevarul despre aceasta BOALA si urmarile ei

life

De cateva luni incoace, America de Sud vorbeste despre virusul Zika iar, mai nou, si Europa se teme de acesta. Cat de periculos este acest virus si cati oameni sunt infestati in Europa?

Oamenii care citesc stirile despre evolutia virusului Zika raman, probabil, cu impresia ca acesta este unul dintre cei mai periculosi, de natura Ebola sau HIV. Nici pe departe.

Virusul Zika a fost descoperit pentru prima data in 1947, in Uganda. In 1952 a fost localizat si in Tanzania. Pana acum, insa, acest virus nici macar nu a fost cercetat mai amanuntit. Nu exista un vaccin care sa imunizeze oamenii impotriva Zika, iar actuala sa raspandire a inceput in Brazilia, in anul 2015.

In 2013 si 2014 pe teritoriul Polineziei Franceze a fost, de asemenea, un val de infestari cu Zika. Virusul este transmis la om de aceeasi familie de tantari care transmit si boala Denga. Unii experti presupun ca acest virus a fost adus in Brazilia in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014.

Expertii ne atentioneaza sa nu intram in panica. „Nu poate exista absolut niciun termen de comparatie intre Zyka si HIV sau Ebola. Daca oamenii vorbesc despre acest virus, facand astfel de comparatii, se va ajunge la tot felul de teorii care vor spune inclusiv ca Zika este un virus ucigas”, spune virusologul Jonas Schmidt, de la Institutul pentru boli tropicale Bernhard Nocht, citat de Deutsche Welle.

Adultii sanatosi nu au de ce sa se teama de Zika. Virusul este periculos doar pentru femeile insarcinate. Cele mai frecvente simptome ale imbolnavirii sunt febra, durerile usculare si durerile de cap.

„Boala se vindeca destul de repde. Cazurile grele care sa fi necesitat internare in spital sunt rare. La cazuri mortale se ajunge si mai rar”, scrie pe site-ul Centrului American de Profilaxie a Imbolnavirilor. Comparativ cu Ebola care a luat viata a 11.000 de oameni in Africa de Vest, virusul Zika pare mic copil.

Conform ultimelor informatii care circula in mass-media, turistii au adus virusul si in Europa. Cu toate acestea, Zika nu se raspandeste pe areale largi. Conform unei informatii a agentiei DPA, in Germania s-au inregistrat 10 cazuri, din 2013 pana in prezent. In Italia au fost patru cazuri, in Marea Britanie, trei, iar in Spania, doua.

Dar pentru ca nu exista inca reguli internationale de inregistrare a virusului, este posibil ca numarul europenilor infestati sa fi fost mai mare dar ei sa nu fi stiut. Centrul american amintit mai sus spune ca doar in unul din 5 cazuri de infestare cu virus se ajunge si boala.

Asta nu inseamna ca virusul este de neluat in seama. Zika se poate transmite de la femeia gravida la fat, putand conduce la microcefalie. Aceasta este o boala in care copilul se naste cu dimensiuni mici ale craniului si creierului. In Brazilia, unde se presupune ca infestarile sunt in jurul a 1 milion, s-au nascut deja 4000 de copii cu microcefalie.

„Legatura dintre virusul Zika si microcefalie nu este dovedita 100%, dar e foarte probabila”, spune Jonas Schmidt. Din cauza situatiei actuale, autoritatile sanitare din unele tari ale Americii de Sud propun femeilor sa nu mai ramana insarcinate pana in 2018.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: