„Sa nu devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor!” – Mesaj pentru Tudorel Toader. Ministrul a executat ordinele lui Dragnea despre desecretizarea SIPA

news

Judecatorul Cristi Danilet a scris, pe pagina sa de Facebook, ca se opune categoric desecretizarii in totalitate a arhivei SIPA, transmitandu-i ministrului Justitiei o scrisoare deschisa.

„Referitor la declaratia dvs de desecretizare a arhivei SIPA pe care presa a preluat-o in cursul zilei de azi, va rog sa reflectati in mod temeinic cu privire la aceasta decizie. SIPA este o pata urata in istoria justitiei romanesti. Ani de-a randul magistratii au fost spionati, probabil si controlati ori santajati, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat in perioada 1991-2005 in subordinea ministrului justitiei. Informatiile care se afla acum in arhiva SIPA depusa in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si sigilata de o comisie din care am facut parte si eu, privest aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, inclusiv a magistratilor. Fata de continutul documentelor respective (note informative realizate in urma discutiilor cu diverse persoane, consultarii de dosare judiciare ori filaje realizate de agentii SIPA) consider ca acestea nu trebuie sa devina accesibile publicului!”, se arata in scrisoarea deschisa transmisa de judecatorul Cristi Danilet ministrului Justitiei.

Danilet spune ca documentele prezente in arhiva SIPA nu trebuie sa devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor, noteaza Mediafax.

„Elementele adunate de acest serviciu secret in mod nelegal nu trebuie sa devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor, indiferent ca sunt in functie sau care si-au incetat deja activitatea. Dupa mine, acele documente nu prezinta niciun fel de credibilitate, iar dupa inventarierea lor si separarea de celelalte documente interesand chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajatilor SIPA si informatorilor acestora), ele trebuie imediat topite. Numai in acest fel se poate pune capat activitatii de control a carierei magistratilor de catre factori politici si servicii secrete din perioada 1997-2004”, a mai transmis Cristi Danilet.

De altfel, judecatorul a cerut Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa faca cercetari dupa dezvaluirile facute de jurnalistul Dan Andronic, magistratul sustinand ca nu a sustras, copiat, stocat sau dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate din arhiva SIPA. Sesizarea a venit dupa ce Andronic a sustinut, intr-un articol publicat pe evz.ro, ca arhiva SIPA ar fi fost copiata in timp ce era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei, comisie formata din judecatorul Cristi Danilet si procurorul DNA Paul Dumitriu. Plangerea facuta de Cristi Danilet a fost trimisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si justitie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, ca in cel mai scurt timp va face aceasta procedura, acesta precizand ca trebuie respectate toate procedurile legale.

„Respectand procedurile legale, in cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a precizat ca nu a fost presat sa ia aceasta decizie.

„Nu m-a presat si nu ma preseaza nimeni, exista o lege 24 pe 2000 privind normele de tehnica legislativa. Normele de tehnica legislativa ne obliga sa respectam anumiti pasi procedurali. Eu am decis sa desecretizez arhiva pentru ca este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori in spatiul public, de regula la venirea unui nou ministru al Justitiei. Daca exista un interes public constant si atat de evident pentru continutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat si o voi desecretiza. Procedura va fi cea legala”, a spus, la iesirea de la sedinta CSM, ministrul Justitiei.

Presedintele Inaltei Curti de Casaie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat ca desecretizarea arhivei SIPA ar trebui facuta pe etape.

„Ministrul Justitiei spunea ca acest proces ar trebui facut in mai multe etape, lucru cu care eu sunt intru totul de acord si anume o inventariere a categoriilor de documente care ar putea face parte din aceasta arhica SIPA si in functie de specificul lor se va proceda sau nu la desecretizare. Daca aceasta este declaratia de dimineata a domnului ministru, eu o sustin, sunt de acord cu dansul”, a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Cristina Tarcea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Ministerului Justitiei, printre altele, publicarea componentei comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, precum si masurile dispuse de acestea, dar si data sigilarii arhivei.

CSM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, ca este necesara clarificarea situatiei arhivei SIPA dintr-o dubla perspectiva: aceea a situatiei juridice actuale si a presupusei folosiri a informatiilor din cuprinsul fondului arhivistic in diverse scopuri.

„Plenul CSM solicita Ministerului Justitiei, in calitate de custode al arhivei SIPA, sa comunice elementele necesare pentru lamurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenta comisiei infiintate in baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justitiei, cu enumerarea concreta a atributiilor, responsabilitatilor, modalitatii/procedurii efective in care si-a desfasurat activitatea aceasta comisie, precum si prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situatia in care astfel de acte au fost intocmite), a raportului final si/sau a oricarui alt document care poate fi asimilat unei descarcari de atributii/sarcini/indatoriri/responsabilitati, intocmit la momentul predarii fostei DGAP catre Administratia Nationala a Penitenciarelor”, se arata in documentul transmis de CSM Ministerului Justitiei.

Totodata, CSM a solicitat sa fie cunoscut numarul comisiilor infiintate ulterior si componenta nominala a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justitiei, avand ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum si toate masurile dispuse in urma desfasurarii acestor comisii, in situatia in care au existat. Consiliul mai vrea si data sigilarii arhivei si procesul verbal intocmit in acest sens, dar si mentionarea modalitatii de patrundere ulterioara in interiorul acestei arhive, daca acest lucru s-a intamplat. Totodata, CSM cere detalii despre „existenta unor masuri luate la nivel de CSAT (hotarari/avize), comunicate Ministerului Justitiei, in situatia in care au fost depuse sau, dimpotriva, identificarea unei/unor eventuale sesizari a CSAT de catre Ministerul Justitiei pe tema modalitatii de gestionare, in timp, a arhivei SIPA”.

„Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza necesara clarificarea tuturor aspectelor mai sus mentionate in contextul in care dupa mai bine de 12 ani de la adoptarea Hotararii de Guvern nr 127/2006 privind desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei, aceasta tema nu a primit inca niciun raspuns”, potrivit sursei citate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: