„Sa nu fim naivi”. Un cunoscut scriitor arata care este adevaratul rol al lui Dancila: „Nu e doar un om de paie, ci in primul rand o diversiune. O pista falsa”

analize

Scriitorul Radu Paraschivescu afirma ca Liviu Dragnea a ales intentionat pentru functia de premier un personaj atat de ridicol precum Viorica Dancila pentru a abate atentia romanilor de la propriile sale lucraturi.

„Momeala e atat de apetisanta, incat ne dam coate in burta ca sa prindem cat mai mult din ea. Iar in spatele ei papusarul rade pe sub mustata si isi vede linistit de planuri”, arata Paraschivescu intr-un text publicat pe Digi24.ro.

„N-a mai existat de mult un politician (abia m-am abtinut sa pun ghilimele) care sa ne faca sa plecam atat de des dupa fenta. Aparitiile publice ale Vioricai Dancila au devenit, in timp, motive de jind si nerabdare. Le pandim cum pandeam anecdotele cu Dem Radulescu si Puiu Calinescu la revelioanele de dinainte de 1990. Abia asteptam sa mai vedem o data la lucru rocada intervocalica din mintea premierului. Abia asteptam sa-l auzim pe „i” pronuntat in loc de „e” si invers. Cand „Brixit” si „dificit”, cand „prevelegiu” si „presedentie”.

(…) Teleormanizarea guvernului nu e un accident, ci dovada vie ca „piovra” poate urca de la nivelul unui judet la nivelul Romaniei. Fidelitate oarba, incardasire, dispret si dorinta de-a rupa coloana legii – iata instrumentele de lucru ale guvernului roman in anul douazeci-optsprezece.

Sa nu fim naivi. Viorica Dancila e o tinta facila fiindca asta e rolul ei. A fost prezentata ca o fire neconflictuala si face tot de depinde de ea ca sa intre in pielea personajului. Nu riposteaza cand e comparata cu o nasa la o nunta de mediu rural, cand e sfatuita sa nu se mai imbrace cu draperia sau cand e intrebata de limbile straine pe care le vorbeste, in afara daco-gesticii. Nu se enerveaza, nu ridica tonul, nu-i cearta pe ziaristii insolenti sau bagareti. Repet, asta e rolul. Cu majuscule: ASTA E ROLUL. Avem deplina libertate sa radem si sa ne izbim cu palmele peste pulpe cand o auzim si cand o vedem. Si exact asta facem.

Momeala e atat de apetisanta, incat ne dam coate in burta ca sa prindem cat mai mult din ea. Iar in spatele ei papusarul rade pe sub mustata si isi vede linistit de planuri.

Viorica Dancila nu e doar un om de paie, ci in primul rand o diversiune. Un paratrasnet. O pista falsa. „A red herring”, cum ar spune englezii „de la noi, de la Bruxelles”. Ehe, ce rasete a provocat si scuza invocata de premier pentru „douazeci-douazeci” si pentru limbajul tehnic al organismelor europene. S-a facut imediat legatura cu bancul in care invatatoarea ii trimite pe flamanzi intr-o parte a clasei si pe valoni in cealalta, dandu-i ocazia micului Itic sa intrebe: „Si noi, belgienii?”

E cazul sa nu mai radem de Viorica Dancila? Nu. Nici n-am putea. Oferta e prea generoasa ca s-o refuzam. Dar rasul n-are voie sa ne adoarma atentia si sa ne confectioneze o imagine buna despre noi. Nu putem spune „Dancila e inferioara, iar noi, cei care o luam peste picior, suntem superiori”. Ar fi o eroare colosala. Deocamdata, cata vreme avem mai departe in fruntea tarii profitori, manipulatori si oameni certati cu legea, nu suntem superiori. Suntem niste prosti carora a inceput sa le fie lene sa-si foloseasca plamanii, gurile si stampila de vot. Suntem o masa de candizi careia i se serveste o comedie menita sa ascunda drama. Cu exceptia catorva tulpini din Bucuresti si a nucleului „Va vedem din Sibiu”, suntem in pierdere de rezistenta, tenacitate si solidaritate. Iar asta nu e bine deloc”, a incheiat Paraschivescu.

 

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: