„Sa va arat cum minte PSD”. Florin Citu, taios, il pune la punct pe Ciolacu: „Stim ca sta prost cu cartea”

politica

Ministrul Finantelor, Florin Citu, il pune la punct pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, care vrea sa modifice in Parlament ordonanta privind amanarea platii ratelor la banci. „Stim ca sta prost cu cartea”, spune Citu, taios.

„Ciolacu, ‘The Godfather’. Muncim 24 de ore din 24 intr-un ritm infernal sa gasim solutii pentru romani.

In acest timp PSD-ul a inceput campania electorala. Ciolacu si gasca lui de trompete isi concentreaza campania pe tema amanarii ratelor la banci.

Sa va arat cum minte PSD. Acum zece zile ii anunta pe romani oficial ca PSD a depus un proiect de lege care suspenda plata ratelor pana la sfarsitul anului . Adica pt 9 luni. O minciuna! Pentru ca ieri ne anunta, tot oficial, ca proiectul depus in Parlament de PSD amana plata ratelor DOAR pentru 6 luni.

Sunt doua variante. Ori i-a spus cineva ce sa zica si el nu a inteles pentru ca stim ca sta prost cu cartea. Sau cineva l-a convins cu ceva sa reduca de 9 la 6 luni perioada de amanare a platii ratelor la banca.

Ciolacu, ce te-a facut sa te razgandesti? Trebuie sa le spui public romanilor de ce i-ai mintit. Eu stiu de ce! #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris Cotu pe Facebook.

PSD considera ca bancile sunt singurele care au de castigat de pe urma ordonantei privind amanarea ratelor, adoptata joi de Guvern, iar acest lucru va fi corectat in Parlament.

„Singurii care au de castigat de pe urma ordonantei lui Citu privind amanarea ratelor sunt bancile. Profitul bancilor a fost singura preocupare a PNL, nu romanii aflati in dificultate din cauza crizei. Pentru ca asta inseamna cand iei dobanda la dobanda si inventezi o birocratie de netrecut pentru majoritatea cetatenilor. PSD va corecta lucrurile in Parlament! Oamenii trebuie protejati. Firmele din Romania trebuie sprijinite”, se arata intr-un mesaj postat de PSD pe Facebook.

Plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, a declarat, joi seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Acesta a precizat ca in sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmand sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern si publicate in 15 zile de la aprobarea acestei ordonante.

Pe de alta parte, Florin Citu a precizat ca, in ceea ce priveste dobanda, aceasta se capitalizeaza la soldul creditului existent, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului.

„Stiu ca iarasi era o intrebare in spatiul public ce se intampla cu dobanzile la momentul in care a trecut perioada de suspendare si daca trebuie sa platesti imediat rata marita cu suma dobanzilor. Nu se intampla acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobanda datorata de debitor corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci, se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma. Exceptie sunt creditele ipotecare pentru care se plateste esalonat pana la maxim 5 ani. De ce aceasta exceptie? Aici, pentru ca statul roman a intervenit sa ii ajute pe cei cu credite ipotecare si la art. 5 spunem foarte clar: statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, garanteaza in procent de 100% plata dobanzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, in cazul creditelor ipotecare statul roman garanteaza plata dobanzii capitalizate 100%, dar trebuie ca aceasta dobanda sa fie platita pe o perioada de 5 ani de la momentul suspendarii”, a explicat ministrul de Finante.

Mai mult despre: ,

Comentarii: