Sabotarea negocierilor de pace de catre radicali de la Moscova. Au fost otraviti cu arme chimice oligarhul Abramovici si alti doi negociatori ucraineni – Wall Street Journal

externe

Oligarhul rus Roman Abramovici si alti doi negociatori pentru pace ucraineni au dezvoltat simptome ale unei otraviri cu arme chimice pe care le-au pus pe seama unor lideri duri de la Moscova care, spun ei, vor sa saboteze discutiile pentru a pune capat razboiului, anunta influenta publicatie The Wall Street Journal.

Oligarhul rus Roman Abramovici si negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de presupusa otravire dupa o intalnire la Kiev la inceputul acestei luni, au declarat persoane familiarizate cu aceasta chestiune.

In urma intalnirii din capitala ucraineana, Abramovici, care a facut naveta intre Moscova, Lvov si alte locuri de negociere, precum si cel putin doi membri de rang inalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care au inclus ochi rosii, lacrimare constanta si dureroasa si descuamare a pielii de pe fata si maini, au spus persoanele respective.

De asemenea, Abramovici ‘si-a pierdut vederea timp de cateva ore’ si a fost tratat la un spital din Turcia, a declarat o sursa pentru The Guardian.

Analistii de la Bellingcat au confirmat ca trei membri ai delegatiei – inclusiv Abramovici – care au participat la negocierile de pace dintre Ucraina si Rusia la 3 martie au prezentat ‘simptome compatibile cu otravirea cu arme chimice’.

Abramovici, un alt antreprenor rus si deputatul ucrainean Rustem Umerov participasera la negocieri, discutiile durand pana in jurul orei 22.00, a precizat site-ul de investigatii Bellingcat.

Cei trei membri ai delegatiei au plecat de la discutii pe 3 martie catre un apartament din Kiev in cursul noptii.

In timp ce se aflau acolo, au suferit cu totii de inflamatii ale ochilor si ale pielii si de dureri intepatoare in ochi pana in dimineata urmatoare. Cei trei barbati consumasera doar ciocolata si apa in orele de dinaintea aparitiei simptomelor.

Un al patrulea membru al echipei care a consumat, de asemenea, aceleasi alimente si apa nu a prezentat simptome.

Specialisti in arme chimice si un investigator Bellingcat au efectuat examinari ale celor trei barbati si au concluzionat ca simptomele sunt „cel mai probabil rezultatul unei otraviri intentionate cu o arma chimica nedefinita”.

Simptomele resimtite de Abramovici si de ceilalti doi negociatori au cedat pana la sfarsitul saptamanii care a urmat.

Expertii in arme chimice au declarat ca doza si tipul de substanta toxica folosita in atac a fost „probabil insuficienta pentru a provoca leziuni care sa puna in pericol viata” si ca, in schimb, a fost menita „sa sperie victimele, spre deosebire de a provoca daune permanente”.

Sursele au declarat pentru WSJ ca au pus presupusul atac de otravire pe seama unor lideri de linie dura de la Moscova care au vrut sa strice discutiile pentru a pune capat razboiului. Intre timp, victimele au declarat ca nu stiau cine ar avea un interes in atac.

Comentarii: