politica

„Sabotor sau nepriceput? Opriti-l pe Marcel Bolos!”. USR ii cere lui Ciuca sa intervina: „Ministrul care trebuie sa aduca banii din PNRR slabeste mecanismele de control al banilor din PNRR”

Coordonatorul Departamentului de politici publice al USR, Cristian Ghinea, ii reproseaza ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, ca a supus dezbaterii publice o ordonanta care prevede slabirea mecanismelor de control al banilor din Planul National de Redresare si Rezilienta.

Intr-o postare pe Facebook, Ghinea precizeaza ca prin acest proiect ar urma sa fie eliminate „verificarile complete” privind dubla finantare si ca aceste verificari se vor realiza „prin esantionare”. Ghinea adauga ca, in aceste conditii, ar urma sa fie verificati doar unii dintre beneficiari.

„Ordonanta schimba mecanismul de management al PNRR. Romania tocmai ce a cerut in mai 3,6 miliarde de euro in prima cerere de plata – care cuprinde si jaloanele privind sistemul de management si control. Adica la inceput trebuie sa aratam ca am creat un sistem clar si stabil de cum cheltuim banii. Apoi vin banii. Doar ca nu l-am facut. Bolos a zis ca banii vor veni in iulie. A ratat acest termen. MIPE si STS nu au facut sistemul IT capabil sa arate beneficiarii finali ai banilor din PNRR. Situatia e cam urata pentru Romania condusa de iresponsabili. Ce face Bolos in acest context? Ce urgente are Marcel al nostru fix acum cand asteapta verde ca sa primeasca banii? Elimina verificarile complete privind dubla finantare. Asa, pe sub masa, fara sa scrie in nota de fundamentare, trebuie sa te prinzi comparand texte, Bolos adauga doua cuvinte: ‘prin esantionare'”, precizeaza fostul ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene.

Pe de alta parte, el atrage atentia asupra faptului ca esantionarea poate fi „trucata”, iar in acest fel unii beneficiari vor putea obtine finantare „si din PNRR, si de la buget, si eventual si din alt proiect european”.

„Prin alta smecherie similara, Bolos elimina controalele pentru achizitii la beneficiari privati. Asta e o nebuloasa veche a fondurilor europene. Daca ai bani europeni, trebuie sa tii o evidenta a achizitiilor, sa poti justifica cum ai cheltuit banii. Aici e o zona unde ANI nu intra, pentru ca ANI se ocupa doar de institutii de stat. Cum a fost nevoie ca cineva sa isi asume asta in PNRR, am asumat ca o face MIPE. Bolos scoate acum propozitia respectiva din ordonanta. Cine mai face verificarile care sunt obligatorii a fi facute? Nimeni”, adauga el.

USR ii cere premierul Nicolae Ciuca lamuriri pe acest subiect, apreciind ca proiectul de OUG denota „incompetenta” sau reprezinta un „sabotaj”.

„Cerem premierului Ciuca sa lamureasca daca Marcel Bolos comite un sabotaj sau pur si simplu nu se pricepe. Cand Comisia e cu lupa pe tine pentru ca nu poti asigura un control eficace, sa dai o ordonanta sa slabesti si mecanismele de control existente e sabotaj sau incompetenta”, afirma Ghinea.

USR i-a cerut, de asemenea, premierului Nicolae Ciuca sa intervina pentru ca ordonanta privind PNRR promovata de ministrul Marcel Bolos sa nu blocheze complet cele 3,6 miliarde de euro, bani atasati primei cereri de plata. USR acuza ca, prin textul ordonantei, Marcel Bolos elimina controlul automat pentru prevenirea dublei finantari, ceea ce inseamna ca se va deschide portita pentru finantarea acelui obiectiv din buget, din PNRR si din alte fonduri europene, urmand ca doar „ghinionistii” din esantion sa raspunda.

”Sabotor sau nepriceput? Opriti-l pe Marcel Bolos! Ministrul care trebuie sa aduca banii din PNRR slabeste mecanismele de control al banilor din PNRR. USR il someaza public pe premierul Ciuca sa explice declaratiile ministrului Bolos: renuntam la proiecte de 4 miliarde din PNRR? Care? Cum au fost alese?”, transmite USR intr-un comunicat de presa.

USR ii cere premierului Nicolae Ciuca sa intervina pentru ca ordonanta privind PNRR promovata de ministrul Marcel Bolos sa nu blocheze complet cele 3,6 miliarde de euro, bani atasati primei cereri de plata.

”Aceasta cerere de plata a fost amanata dupa ce Bolos promisese ca vom primi banii in iulie. Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca banii din PNRR nu pot fi urmariti in sistemul informatic dezvoltat de MIPE si STS pana la beneficiarii finali. Este clar ca actualul guvern are un deficit de incredere in ce priveste transparenta si mecanismele anticoruptie. In acest context, Marcel Bolos incearca modificari ale mecanismului de control care slabesc si mai mult posibilitatile de urmarire a banilor. Prin textul ordonantei, analizat de noi comparativ cu textul aflat in vigoare, fara a explica in nota de fundamentare necesitatea acestor schimbari, Marcel Bolos elimina controlul automat pentru prevenirea dublei finantari. Se adauga sintagma ‘prin esantion’. Ceea ce inseamna ca se va deschide portita pentru finantarea acelui obiectiv din buget, din PNRR si din alte fonduri europene, urmand ca doar ‘ghinionistii’ din esantion sa raspunda”, spune USR.

Potrivit formatiunii, ”tot aceasta ordonanta elimina posibilitatea ca MIPE sa controleze achizitiile facute de beneficiarii privati, o cerinta expresa a regulamentului european”.

”Nu este desemnata alta autoritate care sa faca acest control, urmand deci ca Romania sa nu mai poata face aceasta verificare”, mai arata USR.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Turismul excesiv a devenit o problema majora in multe orase si regiuni spaniole. Zeci de mii de oameni au protesta in Insulele Canare

Zeci de mii de oameni au protestat, in Insulele Canare, cerand o regandire urgenta a…

2 minute ago

SUA restrictioneaza forarea si mineritul in zona salbatica a statului Alaska, infuriind autoritatile locale

Administratia Biden a luat masuri pentru a limita atat forarile de petrol si gaze, cat…

20 de minute ago

Tragedie in Piatra Craiului. Un american a murit, dupa ce a cazut de la peste 400 de metri

Dispeceratul National Salvamont a anuntat, sambata, prin pagina oficiala de Facebook, o actiune a salvamontistilor…

2 ore ago

Ludovic Orban, ales presedintele Forta Dreptei. „Adevaratii liberali sunt in acest partid”

In discursul de prezentare a candidaturii pentru aceasta functie, potrivit unui comunicat al FD, Ludovic…

2 ore ago

Furtuni extrem de puternice si in Turcia, s-a prabusit minaretul unei moschei – Video

Vantul foarte puternic a provocat prabusirea unuia dintre minaretele moscheii Bademli din orasul Cankiri din…

O oră ago