Salvare ratata. SOS Mediterranee acuza paza de coasta libiana ca a pus in pericol echipele de salvare si migrantii

externe

ONG-ul SOS Mediterranee, a carui nava Ocean Viking salveaza migranti pe mare, a acuzat, sambata, paza de coasta libiana ca a pus „in mod deliberat” in pericol echipele de salvare si migrantii, tragand focuri in aer pentru a o impiedica sa efectueze o salvare, noteaza AFP citata de Agerpres.

Alertata sambata dimineata de prezenta unei ambarcatiuni aflate in primejdie in apele internationale din largul Libiei, nava-ambulanta a ONG-ului se apropia de aceasta cand o vedeta de patrulare a garzii de coasta libiene „a sosit la fata locului, apropiindu-se periculos de Ocean Viking”, a scris SOS Mediterranee intr-un comunicat.

„Toate incercarile echipei de la bord de a contacta vedeta pazei de coasta libiene prin radio au ramas fara raspuns, in timp ce echipajul garzii de coasta libiene a inceput sa se comporte agresiv, amenintand cu arme de foc si tragand mai multe focuri in aer”, a continuat ONG-ul cu sediul in Marsilia (sudul Frantei).

Nava a parasit locul incidentului pentru a asigura siguranta echipelor sale, „in timp ce politistii de coasta libieni au continuat sa traga focuri de arma”, a adaugat SOS Mediterranee care a informat ca ONG-ul Sea Watch – denuntand si acesta faptele intr-un comunicat separat – a reusit sa repereze, datorita avionului din dotare, mai multe persoane cazute in mare de pe barca pneumatica in dificultate, ulterior recuperate.

Potrivit SOS Mediterranee, aproximativ 80 de persoane au fost in cele din urma interceptate de paza de coasta libiana si trimise inapoi in Libia.

In plus, ONG-ul a reamintit ca, in ianuarie, paza de coasta libiana a mai perturbat o operatiune de salvare desfasurata de Ocean Viking, „cand intentionat a pus in pericol vietile persoanelor aflate in primejdie pe mare (…), impiedicand echipa de cautare si salvare din sa barca de salvare sa se intoarca la nava principala”.

La sfarsitul lui 2022, asociatiile intervenind in sector au estimat la aproximativ 100.000 numarul persoanelor interceptate de la semnarea unui acord cu Libia in 2017 de catre Italia si Uniunea Europeana, care au convenit sa antreneze si sa echipeze garda de coasta libiana pentru a intercepta migrantii care incearca sa paraseasca aceasta tara afectata de instabilitate, dar care se afla la doar 300 de kilometri de coastele italiene.

Mediterana Centrala este cea mai periculoasa ruta de migratie din lume, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie. Agentia ONU estimeaza ca, in 2022, acolo au disparut 1.417 migranti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: