Salvatorii pakistanezi au gasit cadavrul unui alpinist japonez disparut si cauta un altul. Cei doi alpinisti experimentati incercau sa ajunga pe Varful de Aur

externe

Salvatorii  u recuperat cadavrul unuia dintre cei doi alpinisti japonezi care au disparut la inceputul saptamanii in timp ce incercau sa escaladeze un munte de 7.027 de metri din nordul Pakistanului, potrivit VOA.

Administratorul zonei, Waliullah Falahi, a confirmat, sambata, ca elicopterele armatei pakistaneze ajuta „carausii de mare altitudine” in cautarea celui de-al doilea alpinist japonez. El l-a identificat pe alpinistul decedat ca fiind Ryuseki Hiraoka.

Organizatorii expeditiei au spus ca Hiraoka si partenerul sau, Atsushi Taguchi, incercau sa ajunga pe varful muntelui Spantik, cunoscut si sub numele de Varful de Aur, din lantul Karakoram, fara ajutorul carausilor, inainte sa dispara miercuri.

Hiraoka si Taguchi sunt alpinisti cu experienta. Hiraoka este un cunoscut ghid montan japonez care a urcat pe varful Everest de cinci ori si alti cativa munti de 8.000 de metri si multe varfuri din Anzi si Pamir.

Cei doi barbati au fost vazuti ultima data luni, iar alarma a fost trasa de alti alpinisti care se asteptau sa se intalneasca cu ei a doua zi.

Un elicopter militar i-a observat pe alpinisti joi, dar cautarea a fost suspendata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Se pare ca alpinistii japonezi dintr-o alta expeditie au ajutat si ei la eforturile de salvare.

Regiunea Gilgit-Baltistan din nordul Pakistanului gazduieste cinci dintre cele 14 varfuri ale lumii cu inaltimi de peste 8.000 de metri, inclusiv K2, al doilea cel mai inalt munte din lume, la 8.611 metri deasupra nivelului marii.

Alti opt munti se afla in Nepal, inclusiv Muntele Everest, cel mai inalt din lume, iar unul se afla de-a lungul granitei nepaleze cu regiunea tibetana chineza.

Mii de straini calatoresc in Gilgit-Baltistan in timpul sezonului de alpinism de vara, care tine de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: