externe

Sanctiunile au efect, rubla Rusiei s-a prabusit. In schimb a inceput sa creasca dolarul

Pretul petrolului Brent a depasit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, in timp ce rubla s-a prabusit cu 30%, la un minim record, iar actiunile asiatice au scazut, dupa sanctiunile occidentale dure impotriva Rusiei anuntate in weekend, intre care excluderea unor banci rusesti din sistemul international de plati SWIFT, transmite Reuters.

Cererea pentru active sigure a dus la cresterea cererii pentru dolar, yen si obligatiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scazut, toate acestea dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a ordonat in direct ”plasarea in alerta de lupta” a ”fortei de disuasiune”, care include o componenta nucleara.

Tensiunile au crescut temerile ca aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producator din lume, ar putea fi intrerupta.

Contractele futures pe titeiul Brent au crescut cu 4,21 dolari sau cu 4,3%, pana la 102,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru titeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata din SUA, au crescut cu 4,58 dolari sau cu 5,0%, la 96,17 dolari pe baril.

”Le spun clientilor tot ceea ce stim cu siguranta este ca preturile la energie vor fi mai mari si vor fi niste beneficiari”, a declarat John Milroy, consilier financiar Ord Minnett in Sydney.

Actiunile din regiunea Asia-Pacific au coborat dupa ce au petrecut sesiunea de dimineata mai ales pe verde.

Indicele japonez Nikkei 225 a scazut cu 0,25%, in timp ce principalul indice al bursei din China a scazut cu 0,36%. Indicele de referinta al Australiei a crescut cu 0,64%, sustinut de actiunile de energie. Indicele MSCI al actiunilor regionale a pierdut 0,58%.

Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scazut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.

Euro a scazut cu 1,1%, pana la 1,11465 dolari pe unitate si cu 1,1% fata de moneda japoneza, pana la 128,785 yeni, in timp ce dolarii australieni si neozeelandezi, sensibili la risc, au scazut cu 0,78% si, respectiv, 0,88%.

Rubla a coborat cu 29,67% pana la un minim record de 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

INTERVIU Remus Stefureac (INSCOP), despre sondajele care se bat cap in cap: „Tentativele de manipulare se intorc impotriva celor care le initiaza”

La mai putin de o luna pana la alegerile locale si europarlamentare din iunie, spectrul…

O oră ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

2 ore ago

Ingrijorare la Washington, Rusia ar fi invatat in Ucraina cum sa contracareze armele trimise de SUA – NYT

Casa Alba este ingrijorata de faptul ca Rusia si-a dat seama cum sa contracareze multe…

48 de minute ago

Ucraina se retrage din mai multe acorduri ale Comunitatii Statelor Independente. Decretele semnate de Zelenski

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat decretele de retragere din mai multe acorduri ale Comunitatii…

47 de minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

3 ore ago

Politia Capitoliului din Washington D.C. investigheaza prezenta unei pungi cu cocaina in sediul institutiei

Politia Capitoliului american (USCP) a anuntat miercuri ca investigheaza descoperirea unei pungi cu cocaina in…

2 ore ago