externe

Sanctiunile ii costa scump pe rusi, Serbia cumpara avioane de lupta din Franta si nu din Rusia: „Este pur si simplu imposibil acum – chiar daca vrei – sa cumperi din Rusia”

Razboiul din Ucraina a accelerat diversificarea surselor de armament ale Serbiei, ceea ce a determinat aceasta tara sa cumpere avioane de lupta din Franta si nu din Rusia, conform declaratiilor unui reprezentant al Ministerului sarb al Apararii  pentru Financial Times, relateaza Evropeiska Pravda.

El a comentat planurile Belgradului de a achizitiona 12 avioane de lupta multifunctionale franceze Rafale, valoarea contractului fiind estimata la aproximativ 3 miliarde de euro.

Oficialul a declarat ca acordul este „mai mult de 90% agreat”, dar cele doua parti mai trebuie sa stabileasca termenii financiari. Oficialul a spus ca razboiul din Ucraina „a accelerat diversificarea pentru noi”.

„Din cauza circumstantelor geopolitice, este pur si simplu imposibil acum – chiar daca vrei – sa cumperi din Rusia”, a declarat un oficial guvernamental sarb.

El a precizat ca inainte Parisul nu era deosebit de interesat de regiunea balcanica, dar „acest lucru s-a schimbat.”

„Rafale este o piatra de hotar importanta, dar nu reprezinta intreaga poveste”, a mai spus oficialul, adaugand ca tara balcanica a mai cumparat sisteme franceze de radare si rachete si a facut o comanda de avioane de transport Airbus.

In Serbia, durata de viata a avioanelor sovietice MiG-29 va expira in urmatorul deceniu, iar tara doreste sa asigure functionarea neintrerupta a fortelor sale aeriene.

Saptamana trecuta, presedintele sarb Aleksandar Vucic a vizitat Parisul, unde si-a anuntat intentia de a semna acorduri pentru achizitionarea a 12 avioane de lupta multirol franceze Rafale in urmatoarele doua luni.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

30 de minute ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

4 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

2 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

2 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

2 ore ago