life

Sanctuar vechi de 4.000 de ani descoperit in Tarile de Jos. Sirag de marcele provenit din actualul Irak, dovada ca localnicii erau in contact cu oameni aflati la aproape 5.000 de km distanta

Arheologii olandezi au descoperit un sanctuar vechi de 4.000 de ani alcatuit din santuri si movile funerare la aproximativ 70 de kilometri de Rotterdam, despre care cred ca ar fi putut servi unui scop similar cu Stonehenge, potrivit Reuters.

Ca si faimosul cerc de piatra din sudul Angliei, sanctuarul – care era cat cel putin trei terenuri de fotbal si construit cu pamant si lemn – a fost construit pentru a se alinia cu soarele la solstitii.

In locurile in care soarele stralucea prin deschideri, arheologii au descoperit, de asemenea, ofrande, inclusiv schelete de animale, cranii umane si obiecte valoroase, cum ar fi un varf de lance de bronz, potrivit unui comunicat al municipalitatii Tiel, unde a fost excavat situl.

„Cea mai mare movila a servit drept calendar solar, asemanator cu faimoasele pietre din Stonehenge din Anglia”, se spune in declaratie.

„Acest sanctuar trebuie sa fi fost un loc extrem de important in care oamenii tineau evidenta zilelor speciale din an, faceau ritualuri si isi ingropau mortii. Siruri de stalpi stateau de-a lungul cailor folosite pentru procesiuni”.

In timp ce excavau situl in 2017, arheologii au descoperit si mai multe morminte. Intr-unul a fost descoperit scheletul unei femei care a fost ingropata purtand la gat margele de sticla provenind din Mesopotamia, actualul Irak.

Este cel mai vechi sirag de margele gasit vreodata in Tarile de Jos, iar cercetatorii au spus ca acest lucru dovedeste faptul ca oamenii din aceasta zona erau in contact cu oameni la aproape 5.000 de km distanta.

Arheologii au avut nevoie de sase ani pentru a cerceta peste un milion de obiecte excavate care dateaza din epoca de piatra, epoca bronzului, epoca fierului, Imperiul Roman si Evul Mediu.

Dupa ce au terminat sapaturile, santierul a fost acoperit din nou pentru a permite lucrarile de constructie.

Unele dintre descoperiri vor fi expuse intr-un muzeu local din Tiel si la Muzeul National de Antichitati din Tarile de Jos.

Un complex asemanator, constand in formatiuni misterioase de roci, ce ar fi putut fi utilizate ca situri in care credinciosii care venerau Soarele practicau ritualuri de sacrificare, a fost descoperit si in Desertul Gobi din China. Formatiunile au fost descoperite in Muntii Gaochang, in nord-vestul Chinei, si acopera o suprafata de peste 6,6 kilometri patrati.

Formatiuni similare au fost descoperite pe muntele Burkhan Khaldun din nordul Mongoliei, iar unii arheologi au sugerat faptul ca acolo ar putea fi mormantul lui Ginghis Han.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Georgia, tot mai apropiata de Rusia: premierul Kobakhidze a cerut „reevaluarea relatiilor cu Statele Unite”

Premierul georgian Irakly Kobakhidze a cerut vineri o revizuire a relatiilor cu Statele Unite, dupa…

17 minute ago

Rusia a lansat noaptea trecuta peste o suta de rachete si drone, afectand grav infrastructura energetica a Ucrainei

Rusia a lansat peste o suta de rachete si drone asupra infrastructurii esentiale si centralelor…

37 de minute ago

O femeie care a primit un rinichi de porc modificat genetic a revenit la dializa dupa ce organul a cedat

Un al doilea pacient care a primit un rinichi de la un porc modificat genetic,…

O oră ago

Candidatul PSD-PNL la primaria Brasovului, „Zeus” George Scripcaru, la „Starea Impostorilor”. Valeriu Nicolae il „toaca” si pe Allen Coliban

„Zeus Scripcaru, cel care repara fisurile anale ale cladirilor. Scripcaru cel fara CV si care…

O oră ago

Fotbal feminin: Meciul Scotia-Israel din cadrul calificarilor pentru Euro 2025 a inceput cu intarziere dupa ce un protestatar s-a legat de stalpul portii

Meciului de calificare a echipei feminine de fotbal a Scotiei la Euro 2025 impotriva Israelului…

2 ore ago

Fiul cel mare al lui Donald Trump numeste Statele Unite „o tara de rahat”, dupa ce tatal sau a fost gasit vinovat de un tribunal din New York

Donald Trump Jr, cel mai mare copil al fostului presedinte Trump, a imprumutat o sintagma…

2 ore ago