politica

„Santaj!”. Citu respinge dur solicitarile PSD, care vrea sa-si ia tainul din miliardele care vin de la UE: „Stim ca PSD a fost oaia neagra in Europa atatia ani de zile”

Premierul Florin Citu a anuntat, sambata, la Focsani ca intentiile PSD privind blocarea ratificarii tratatului care prevede cresterea contributiei Romaniei la Uniunea Europeana vor avea drept consecinta blocarea la nivelul intregii UE a fondurilor destinate redresarii si rezilientei. El a catalogat drept „santaj” ce face PSD si a mentionat ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi discutat si in Parlament.

”Aici lucrurile sunt foarte simple. PNRR este un atribut al Guvernului si nu are nicio legatura cu Parlamentul. Santajul care vine din partea PSD, daca PSD vrea sa se afirme iar ca suntem o tara pe care Europa o arata cu mana ca nu se pot ratifica aceste sume si ca Comisia Europeana nu se poate imprumuta pentru a finanta PNRR, foarte bine. Stim ca PSD a fost oaia neagra in Europa, atatia ani de zile, vreau sa vad cum le va explica domnul Ciolacu colegilor de Bruxelles, celor din Spania care asteapta acest program, maine asteapta, celor din Italia care asteapta acest program. Socialistii spanioli, socialistii italieni asteapta… Vreau sa vad domnul Ciolacu cum explica acest santaj pe care il face asupra PNL”, a declarat Citu la Focsani.

Pesedistii cer Guvernului sa vina in Parlament cu planul care prevede proiectele finantate din bani europeni si ameninta ca, in caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului care prevede cresterea contributiei Romaniei la Uniunea Europeana. Accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contributiei, sustin surse politice citate de Digi24.

Toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord sa creasca aceasta contributie, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul National Brut. Este o decizie necesara pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeana le va aloca pentru redresare si rezilienta. Romania ar urma sa beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul National de Redresare si Rezilienta.

Daca un stat nu ar ratifica aceasta decizie, ar crea probleme la nivelul blocului comunitar.

Surse politice sustin ca majorarea contributiei la bugetul Uniunii Europene a ajuns un subiect de disputa intre PSD si partidele din Coalitie. Parlamentul trebuie sa adopte aceasta majorare, insa fiind vorba de un tratat este nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari. Astfel, coalitia are nevoie si de voturile PSD.

Intr-o discutie cu Ludovic Orban, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi transmis acestuia ca daca Planul National de Redresare nu va fi prezentat in Parlament, PSD nu va vota ratificarea majorarii contributiei Romaniei la UE.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

9 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

9 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

9 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

9 ore ago