SANTAJUL Turciei privind refugiatii: 3 miliarde de euro de la UE si reluarea negocierilor de ADERARE

externe

Turcia va ajuta Uniunea Europeana sa gestioneze fluxul de migranti, care a pus sub semnul intrebarii viitorul zonei Schengen, in schimbul unui ajutor financiar si a reluarii discutiilor privind aderarea tarii la UE, potrivit unui proiect de concluzii ale summitului UE-Turcia, prevazut pentru duminica dupa-amiaza la Bruxelles, relateaza Reuters.

„Ambele parti isi vor intensifica, asa cum s-a convenit si cu efect imediat, cooperarea activa asupra migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala, impiedicand ajungerea acestora in Turcia si UE, asigurand aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie si trimiterea inapoi in tarile de origine a migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala”, se arata in proiectul de concluzii consultat de Reuters si citat de Agerpres.

In schimb, Turcia va primi trei miliarde de euro ajutor initial pentru a putea face fata numarului mare de refugiati aflati pe teritoriul sau. Suma ar putea fi modificata ulterior in functie de evolutia situatiei, se precizeaza in proiect.

Uniunea Europeana va deschide de asemenea in decembrie urmatorul capitol al negocierilor cu Turcia in discutiile de aderare la UE incepute in 2005 si va pregati noi capitole pentru discutii in primele trei luni ale anului viitor.

UE intentioneaza de asemenea sa ridice in octombrie 2016 obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in UE daca Ankara indeplineste anumite criterii prevazute in foaia de parcurs convenita, se arata in proiect, care ar putea fi insa modificat dupa discutiile ce vor incepe la 15:00 GMT la Bruxelles.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: