Saptamana 21 de proteste in Israel: Netanyahu acuzat ca vrea sa instituie dictatura

externe

Zeci de mii de oameni au manifestat, sambata, in Israel, pentru a 21-a saptamana consecutiv, impotriva planului de revizuire judiciara al guvernului, la cateva zile dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca proiectul de lege va reveni pe ordinea de zi dupa adoptarea recenta a bugetului de stat, potrivit The Times of Israel.

Dupa cateva saptamani de demonstratii care s-au concentrat pe buget si egalitate, organizatorii protestului au revenit asupra dorintei coalitiei de a reduce radical puterea Inaltei Curti de Justitie.

Proteste au fost organizate in toata tara, manifestatia principala avand loc pe strada Kaplan din Tel Aviv. Channel 13 a raportat prezenta a aproximativ 70.000 de persoane, citand compania CrowdSolutions, in timp ce Channel 12 a raportat aproximativ 85.000. Dar prezenta pe strada a fost din nou mai mica decat in trecut, demonstratiile anterioare atragand de doua-trei ori mai multi oameni.

Mii de oameni au participat si la mitinguri din Ierusalim, Beersheba, Raanana, Kfar Saba, Netanya, Hod Hasharon, Ness Ziona, Rehovot, Zichron Yaakov, Karmiel si Karkur.

Adresandu-se mitingului de la Ness Ziona, fostul sef de personal al IDF, Dan Halutz, a sustinut ca premierul Benjamin Netanyahu incearca sa „instituie o dictatura” in Israel insa „Nu vom permite sa se intample (acest lucru).”

La protestul de la Haifa, o participanta a declarat pentru cotidianul Haaretz ca un ofiter de politie i-a ordonat sa coboare pancarta pe care era desenat un steag palestinian. Steagurile palestiniene nu sunt ilegale, dar politia are dreptul sa le indeparteze de la proteste. De asemenea, coalitia de guvernamant incearca sa promoveze o legislatie care le-ar interzice.

Organizatorii protestului au spus ca mitingurile de sambata vor continua in toata tara „dupa ce Netanyahu insusi a recunoscut ca ne confruntam cu o dictatura”.

Intr-un interviu acordat sambata la postul „Meet the Press” de la Canalul 12, Gadi Eisenkot, fost sef de personal al IDF si membru al partidului de opozitie Unitatea Nationala, a laudat eforturile presedintelui Isaac Herzog in cadrul discutiilor de compromis pe care le conduce, dar a spus ca lipsa progresul cere o noua cale de urmat.

„Pozitia mea personala este ca, dupa doua luni de negocieri, trebuie sa facem ceea ce este mai bine pentru statul Israel, si anume sa luam pistolul de pe masa pentru cel putin un an”, a spus el, ceea ce inseamna ca planurile legislative ar trebui sa sa fie intrerupte pentru acea perioada.

Eisenkot a subliniat un proces despre care a spus ca ar trebui sa inceapa din 15 iunie, inclusiv numirea „unui comitet public agreat” pentru a veni cu o noua reforma in termen de un an.

Piesa centrala a revizuirii este legislatia care ar oferi coalitiei de guvernare un control extins asupra numirilor judiciare din Israel.

Proiectul de lege este pe punctul de a fi adoptat si poate fi adus in fata Knessetului pentru vot final in orice moment.

Cu toate acestea, este aproape sigur ca o astfel de actiune va duce la o reluare a tulburarilor publice intense, cum s-a intamplat inainte ca legislatia sa fie suspendata la sfarsitul lunii martie pentru a face loc unor discutii de compromis.

Sute de protestatari s-au adunat in apropierea resedintei lui Netanyahu din Ierusalim pentru a evidentia relatia aparent slabita cu SUA. Demonstrantii au fluturat steaguri israeliene si americane in timp ce il acuzau pe Netanyahu ca il indeparteaza pe principalul aliat al tarii, in momentul in care Iranul se grabeste sa obtina arme nucleare.

In mod neobisnuit, Washingtonul nu l-a invitat inca pe Netanyahu pentru o vizita oficiala, de cand si-a format coalitia de partide religioase extremiste de dreapta la sfarsitul anului trecut. SUA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la comentariile elementelor de extrema dreapta ale guvernului si cu privire la revizuirea planificata de coalitie a sistemului judiciar.

Au avut loc ciocniri intre politie si manifestanti. Politia israeliana a spus ca a respins cateva sute de protestatari care au intrat in zona tampon din jurul resedintei premierului si au ignorat instructiunile de a elibera drumul. Doi protestatari au fost retinuti si dusi la audieri.

In timp ce manifestantii s-au concentrat pana acum asupra revizuirii planificate a guvernului, ei si-au indreptat atentia in ultimele saptamani asupra alocatiilor uriase acordate partidelor din coalitie ca parte a ultimului buget.

Criticii spun ca prin revizuire Inalta Curte de Justitie isi va pierde puterea de a actiona ca un control si echilibru asupra parlamentului, erodand periculos caracterul democratic al Israelului. Sustinatorii spun ca legislatia este necesara pentru a pune frana unui sistem judiciar considerat prea intruziv.

Potrivit unui raport de miercuri, fara sursa, Netanyahu planuieste schimbari ale Procuraturii Statului si Biroului Procurorului General daca negocierile coalitiei sale cu opozitia privind reforma judiciara vor esua.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: