Sapte nave cu produse agricole au pornit din porturile ucrainene. Rusia spune ca analizeaza daca va extinde acordul dupa 19 noiembrie

actualitate

Sapte nave care transporta produse agricole au parasit, joi, porturile ucrainene de la Marea Neagra, a anuntat Ministerul Infrastructurii de la Kiev, la o zi dupa ce Rusia a decis sa reconfirme acordul privind exportul de cereale la Marea Neagra, potrivit Deutsche Welle.

Navele au pornit spre natiunile europene si asiatice cu 290.000 de tone de produse alimentare, a precizat ministerul. In total, ONU a declarat ca acordul a permis ca 10 milioane de tone de cereale sa paraseasca Ucraina.

Inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, si-a exprimat recunostinta fata de ONU si Turcia pentru rolul lor in „decizia Rusiei de a reveni la acordul cerealelor din Marea Neagra”.

„Mancarea nu trebuie folosita niciodata ca arma”, a scris Borrell pe Twitter.

Cu toate acestea, Moscova a semnalat ca nu este sigura daca va reinnoi acordul atunci cand va expira pe 19 noiembrie.

„Inainte de a lua o decizie cu privire la o prelungire, va trebui sa facem o evaluare globala a eficientei acordului”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a facut joi apel la ambele parti sa reinnoiasca acordul.

Rusia a renuntat la acord saptamana trecuta, dupa ce flota sa din Crimeea a fost tinta unor atacuri cu drone. Moscova a revenit in cadrul acordului dupa ce a primit „garantii de securitate” pentru trecere in siguranta prin regiune.

Ministerul de Externe al Ucrainei a respins afirmatiile Rusiei potrivit carora ar fi oferit garantii de securitate, afirmand ca nu si-a luat „niciun angajament nou” in afara celor din acordul initial.

Kievul a acuzat Moscova ca a folosit un „pretext fals” pentru a renunta la acord in primul rand.

Acordul este crucial pentru asigurarea aprovizionarii cu alimente pentru tarile in curs de dezvoltare din Africa si Orientul Mijlociu. Alaturi de Rusia, Ucraina este un exportator global major de grau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: