Sapte persoane care lucrau pentru organizatia World Central Kitchen au fost ucise intr-un atac aerian israelian. Netanyahu spune ca atacul a fost neintentionat si „tragic”

externe

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat, marti, ca atacul aerian israelian care a ucis sapte persoane care lucrau pentru organizatia de caritate World Central Kitchen (WCK) in Gaza a fost neintentionat si „tragic”, iar armata a promis o ancheta independenta, transmite Reuters.

Armata israeliana si-a exprimat „mahnirea sincera” pentru incident, care a atras o condamnare pe scara larga si a crescut presiunea pentru masuri care sa usureze situatia umanitara dezastruoasa din Gaza, dupa aproape sase luni de razboi.

Lovitura asupra convoiului WCK a ucis cetateni din Australia, Marea Britanie si Polonia, precum si palestinieni si o persoana cu dubla cetatenie, SUA-Canada.
WCK, care a fost fondata de celebrul bucatar Jose Andres, a spus ca angajatii calatoreau in trei masini blindate dintre care doua aveau sigla organizatiei de caritate.

„Din pacate, in ultima zi a avut loc un eveniment tragic in care fortele noastre au ranit neintentionat necombatanti din Fasia Gaza”, a spus Netanyahu intr-o declaratie video.„Asta se intampla in razboi. Efectuam o ancheta amanuntita si suntem in contact cu guvernele. Vom face totul pentru a preveni un nou incident”, a adaugat premierul.

Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Israelului la Londra, in conditiile in care trei lucratori WCK erau cetateni britanici. „Israelul trebuie sa explice urgent cum s-a intamplat acest lucru si sa faca schimbari majore pentru a asigura siguranta lucratorilor umanitari de pe teren”, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron intr-o postare pe X.

Israelul a negat acuzatiile ca impiedica distribuirea ajutorului alimentar necesar urgent in Gaza, pe care a asediat-o din octombrie, declarand ca problema este cauzata de incapacitatea grupurilor internationale de ajutor de a-l aduce celor care au nevoie.

In ciuda coordonarii miscarilor cu armata israeliana, convoiul a fost lovit in timp ce parasea depozitul din Deir al-Balah, dupa ce a descarcat peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar adus in Gaza pe mare, a spus WCK.

„Acesta nu este doar un atac impotriva WCK, este un atac impotriva organizatiilor umanitare care apar in cele mai ingrozitoare situatii in care alimentele sunt folosite ca arma de razboi. Acest lucru este de neiertat”, a declarat Erin Gore, directorul executiv al World Central Kitchen.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat ca Washington a vorbit direct cu guvernul israelian si „a cerut o ancheta rapida, amanuntita si impartiala pentru a intelege exact ce s-a intamplat”. „Acesti oameni sunt eroi, ei intra in foc, nu fug de el”, a spus el despre cele sapte victime. „Nu ar trebui sa avem o situatie in care oamenii care pur si simplu incearca sa-si ajute semenii sunt ei insisi expusi unui risc grav”, a adaugat Blinken.

Marea Britanie, Australia si Polonia, tari care au fost in general prietenoase cu Israelul, au cerut de aceasta data actiuni pentru protejarea lucratorilor umanitari, subliniind izolarea diplomatica din ce in ce mai mare a lui Netanyahu din cauza situatiei din Gaza.

Armata israeliana (IDF) a declarat ca efectueaza o ancheta amanuntita la cele mai inalte niveluri pentru a intelege circumstantele a ceea ce a numit un incident tragic si a promis o ancheta efectuata de catre „un organism independent, profesionist si expert”.

Israelul a fost supus unei presiuni internationale tot mai mari pentru a atenua foamea severa in Gaza, care a fost devastata de ofensiva Israelului impotriva gruparii islamiste palestiniene Hamas. O mare parte din teritoriul dens populat a fost devastat si cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori a fost stramutata.

Organizatia Natiunilor Unite si alte grupuri internationale au acuzat Israelul ca impiedica distribuirea ajutoarelor prin obstacole birocratice si ca nu a asigurat securitatea convoaielor alimentare, subliniat de un dezastru din 29 februarie, in care aproximativ 100 de persoane au fost ucise in asteptarea unei livrari de ajutoare.

Dupa ultimul incident, Hamas a emis o declaratie in care spunea ca atacul are drept scop terorizarea membrilor agentiilor umanitare internationale, pentru a-i descuraja de la misiunile lor.

Saptamana trecuta, Curtea Mondiala a ordonat Israelului sa ia toate masurile necesare si eficiente pentru a asigura aprovizionarea cu alimente de baza pentru populatia palestiniana a enclavei si pentru a opri raspandirea foametei.

Ca raspuns, oficialii israelieni au acuzat Organizatia Natiunilor Unite si alte organisme internationale de „esec” in privinta obtinerii de ajutor pentru oamenii infometati din Gaza, spunand ca nu au capacitatea logistica de a-si indeplini sarcinile.

Andres, care a inceput WCK in 2010, trimitand bucatari si mancare in Haiti dupa un cutremur, a spus ca este indurerat pentru familiile si prietenii celor care au murit in atacul aerian. „Guvernul israelian trebuie sa inceteze sa restrictioneze ajutorul umanitar, sa nu mai ucida civili si lucratori umanitari si sa nu mai foloseasca alimentele ca arma”, a spus el.

WCK, care a declarat luna trecuta ca a servit peste 42 de milioane de mese in Gaza timp de 175 de zile, a anuntat ca isi intrerupe imediat operatiunile in regiune si ca va lua in curand decizii cu privire la viitorul activitatii sale.

Videoclipul obtinut de Reuters a aratat o gaura mare in acoperisul unui vehicul WCK cu tractiune integrala si interiorul acestuia ars si rupt, precum si paramedici care mutau cadavre intr-un spital si aratau pasapoartele a trei dintre cei ucisi.

Conditiile din Gaza raman extrem de precare, lupte avand loc in mai multe zone. 71 de persoane au fost ucise in atacurile israeliene in ultimele 24 de ore, potrivit autoritatilor sanitare din Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: