Saracul oligarh rus: „Nu stiu cum vom supravietui din cauza sanctiunilor! Nu pot plati pentru curatenie, nu stiu nici sa conduc”. Sotia lui cara bani de la bancomate

externe

Oligarhul rus Petr Aven, cu o avere estimata la 5 miliarde de euro si care traieste in Marea Britanie, spune ca a ajuns intr-o situatie disperata din cauza sanctiunilor impuse de statele occidentale dupa ce armata rusa a invadat Ucraina.

Aven a fost sanctionat pentru ca este considerat un oligarh pro-Kremlin si este presedinte al bancii Alpha-Bank, una dintre cele mai importante din Rusia.
„O sa mi se permita sa am pe cineva pentru curatenie sau un sofer? Eu nu stiu sa conduc masina… poate fiica mea vitrega va conduce. Nu stim cum vom supravietui’’, a spus Aven, conform Financial Times.

Marea Britanie, in care locuieste Aven, este una dintre tarile care i-au limitat spre zero posibilitatea de a face tranzactii semnificative, asa ca sotia acestuia merge personal la bancomate pentru a extrage bani.

Aven are probleme mai mari de atat: Risca sa fie expulzat din Marea Britanie, iar el nu doreste sa se intoarca in Rusia. Oligarhul crede ca daca va fi expulzat din UK nu va mai putea sa se intoarca vreodata.

El se plange insa ca nici macar nu poate gasi avocati cu ajutorul carora sa conteste sanctiunile. „Acum avocatii britanici nu mai vor sa apere rusi (…) Le e teama chiar sa aiba o intalnire cu mine”, spune Aven.

Cu toate astea, el pretinde ca „nu se plange in timp ce oamenii mor”, cu referire la razboiul din Ucraina, in care zeci de mii de oameni si-au pierdut vietile sau au fost raniti.

Statele UE si NATO, dar si tari precum Elvetia sau Japonia, au sanctionat sute de oligarhi rusi, blocandu-le conturile, limitandu-le capacitatea de a face tranzactii sau punand sub sechestru apartamentele, iahturile sau avioanele lor private, printre altele.

Oligarhii rusi se plang ca aceste sanctiuni le-au distrus afacerile pe care le-au construit in ultimele decenii. Mai mult, cei care traiesc in Occident spun ca nu pot face nici macar plati simple, pentru nevoile curente.

Razboiul din Ucraina a intrat in a doua luna, iar Rusia resimte presiunea conflictului atat pe plan militar, unde ofensiva sa a fost blocata in cele mai multe locuri, cat si pe plan economic, unde sanctiunile au afectat-o grav. Presedintele american Joe Biden spune ca economia rusa ar fi pierdut jumatate din valoarea sa din cauza sanctiunilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: