Sarbatoare mare pentru crestinism! Ce avem voie sa facem si ce nu trebuie sa facem astazi

news

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Rusaliile, cunoscuta si ca Pogorarea Sfantului Duh peste apostoli. De Rusalii se ingrijesc mortii. In mitologia romaneasca, Rusaliile erau zane rele, care vin cu boli si necazuri.

Rusaliile reprezinta consacrarea solemna a Bisericii intemeiate de Iisus Hristos, ziua cand a fost alcatuita prima comunitate crestina, nucleul Bisericii de mai tarziu.

Traditiile de Rusalii se intemeiaza pe credinta in viata vesnica, in existenta spiritelor rele (diavoli) si in posibilitatea de mijlocire inaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiti.

Rusaliile se sarbatoresc intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. Duminica Rusaliilor, cand este praznuita Pogorarea Duhului Sfant, se evoca „limbilor ca de foc” care s-au pogorat peste Apostoli. Aceste ”limbi” sunt inchipuite astazi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credinciosi la biserica, spre a fi sfintite. Dupa slujba, frunzele se iau acasa si se asaza la icoane si la usi. In popor se crede ca frunzele si ramurile de tei feresc gospodariile de fulgere, de grindina si de duhurile rele.

Traditia spune ca, dupa slujba, preotul si credinciosii merg pe camp si savarsesc Sfestania, adica sfintirea mica a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc roadele campului, atat de preot, cat si de fiecare credincios in parte.

In mitologia populara, „Rusaliile” sunt niste spirite rele (iele, zane). Se mai spune despre Rusalii ca sunt fiicele lui „Rusalim imparat”, acesta din urma fiiind o personificare a cetatii Ierusalim. Ele stau pe pamant vreme de o luna. Nu pot fi vazute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli si necazuri. Ele umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si cauta locuri neumblate. Locurile unde joaca raman arse si neroditoare. Pentru a fi feriti de ele, oamenii pun in casa pelin si usturoi. In aceste zile, frunze de pelin se pun in toate bauturile, cu exceptia apei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: