Sarbatoarea Lolelor revine la Agnita. Lolele, personaje care alunga spiritele rele, sunt asteptate de locuitori cu gogosi si vin rosu

news

Sarbatoarea Lolelor, o traditie saseasca ce dateaza din secolul al XVII-lea, revine in data de 29 ianuarie la Agnita. Lolele isi vor pune straie de sarbatoare si vor cuceri strazile orasului. Evenimentul este organizat de Asociatia „Breasla Lolelor”, Primaria orasului Agnita si Casa de Cultura „Ilarion Cocisiu”, informeaza Turnul Sfatului.

Potrivit site-ului folclor-romanesc.ro, in trecut breslele isi alegeau noul conducator, iar evenimentul era marcat de predarea lazii de breasla de la vechiul staroste la noul staroste. Ritualul predarii lazii de zestre imbraca forma unei procesiuni: agniteni de origine germana, membrii ai breslelor, deveneau personaje mascate menite sa protejeze ritualul de inmanare a lazii si alaiul de spiritele rele prin zgomot.

Costumul Lolelor este reprezentat de o imbracaminte alba, cu margini colorate (rosii, verzi), pe care se cos des, ca niste solzi, fasii de pana neagra, late. La spate, Lolele au o codita impletita, legata cu fundita, iar pe cap poarta o masca specifica, marginita cu blana de iepure sau nurca.

Acest obicei s-a nascut in secolul al XIII-lea, atunci cand hoardele tatarilor navaleau micutul targ sasesc al Agnitei. Locuitorii, speriati de urgiile facute de acestia s-au refugiat in biserica fortificata. Decimati de repetatele atacuri, foamete si epidemii, barbatii care isi pierdusera curajul, au hotarat sa aleaga drumul sclaviei si au decis sa deschida dusmanilor portile cetatii. Vazand acestea, fiica unui blanar pe nume Ursula, s-a imbracat intr-un costum de barbat, si-a pus pe fata o masca demonica, si-a prins la spate o talanga si cu un bici in mana a iesit in fata dusmanilor. Tatarii, speriati, crezand ca este diavolul, au intrat in panica parasind localitatea. De atunci a ramas obiceiul Urzellauf – de la numele fetei –, adica Fuga Lolelor pe strazile Agnitei.

In zilele noastre, parada se raspandeste prin tot orasul pentru a alunga spiritele rele si iarna grea. Se intra in casele oamenilor unde se canta, se servesc gogosi, se bea vin cald, pana cand se incheie evenimentul si se continua cu un bal.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: