Sase monede vechi de 1800 de ani, descoperite in judetul Alba de un pasionat de arheologie

news

Sase monede romane imperiale de argint, descoperite la Rahau, judetul Alba, de un pasionat de arheologie, sunt expuse la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebes, informeaza Alba 24.

Dupa ce au fost curatate de depunerile acumulate in perioada in care au stat in sol, monedele au putut fi identificate fara dificultate.

Trei dintre ele au fost emise de imparatul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) si Caracalla (211-217), in perioada cuprinsa intre anii 195 si 211 d. Chr.

„In vara anului 2022, in patrimoniul muzeului din Sebes a intrat un mic tezaur de denari imperiali romani provenind de pe raza localitatii Rahau. Autorul descoperirii este Adrian Herlea, un sebesean pasionat de arheologie si detectii, care a predat micul tezaur autoritatilor locale, ajungand astfel la muzeul din localitate. Cele sase monede romane imperiale de argint, care cantaresc impreuna 15,55 g, se afla intr-o stare buna de conservare.

Rahaul, astazi parte componenta a municipiului Sebes, abunda in descoperiri datand din epoca romana. Aici exista „villae rusticae”, ceramica si monumente funerare romane, inclusiv lespedea funerara a veteranului Legiunii XI Claudia, Titus Flavius Rufus.

Inainte de 1845, in malul unui mic parau s-a gasit un tezaur format din cateva sute de denari romani republicani din argint, care au ajuns insa la Viena.

In malul paraului „Valea Caselor” au fost descoperite, in anul 1866, sase monede dacice, ajunse in colectia Gimnaziului Evanghelic din Sebes.

Alte trei monede romane de argint au fost gasite intamplator pe raza localitatii, in puncte neprecizate in 1867, 1869 si 1870.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: