Sase motive PRINCIPALE. Iata de ce refugiatii sirieni vor CONTINUA sa vina in numar mare in Europa

externe

Sute de mii se sirieni au luat calea Europei in ultimele luni, iar multa lume se intreba de ce reprezinta pentru ei un miraj tarile de pe acest continent. Melissa Fleming, reprezentanta a UNHCR, Agentia ONU pentru Refugiati, a oferit cateva explicatii pentru The Guardian.

Sase ar fi, in opinia ei, motivele pentru care sirienii vor in Europa:

1. Razboiul din Siria nu da semne ca se apropie de final

Situatia continua sa se agraveze, pe masura ce luptele se intensifica in toate regiunile, iar economia si serviciile au intrat intr-un colaps general. Toate acestea determina si mai multe persoane sa plece, fapt care are un impact profund si asupra tarilor vecine.

De obicei, atunci cand oamenii fug din calea razboiului, oamenii o fac in speranta ca se vor intoarce acasa in curand. Nu pleaca departe, ci in orase vecine sau peste granita, asa incat sa se poata intoarce imediat. Insa dupa mai bine de cinci ani de conflict, multi sirieni si-au abandonat casele, familiile li s-au destramat si exista putine sanse de pace. Insa in acest caz, sute de mii de oameni sunt acum gata sa calatoreasca mult mai departe pentru a-si afla siguranta de care au atata nevoie.

2. Sa traiesti ca refugiat intr-una dintre tarile vecine este de neconceput pentru multi dintre ei

Pentru milioane dintre sirieni, prima optiune a fost, intr-adevar, o tara vecina precum Libanul, Iordania, Turcia, Egiptul sau Irakul. Insa putini dintre ei isi permit sa plateasca chiria chiar si pentru camerele mici si aglomerate. Multi dintre refugiati ajung sa fie evacuati din adaposturile lor.

In cele mai multe dintre state, refugiatilor nu le este permis sa intre legal pe piata fortei de munca si sunt aspru sanctionati atunci cand sunt prinsi ca muncesc. In Irodania, spre exemplu, risca sa fie readusi in lagare. In Liban, in momentul in care vor sa isi reinnoiasca documentele de rezidenta, sunt obligati sa semneze un angajament ca nu vor lucra. Fara venituri, sunt fortati, in primul rand, sa isi cheltuiasca economiile, apoi sa se imprumute.

3. Nu primesc suficient ajutor international pentru a ramane in tara

In mod normal, refugiatii ar putea cere ajutor agentiilor ONU, care desfasoara mai multe programe de sprijin. Insa problema lor a luat o amploare mare si se intinde pe o perioada lunga de timp, incat nu se mai gasesc fonduri pentru a finanta aceste programe.

In lipsa fondurilor, In Iordania, multi refugiati au pierdut accesul gratuit la asistenta medicala. Aproape 60% din adultii cu afectiuni cronice sunt acum obligati sa supravietuiasca fara medicamente. Refugiatii din Irak, Iordania, Liban si Egipt spun ca diminuarea fondurilor de sprijin a fost picatura care a umplut paharul si ca nu mai au alta solutie decat sa plece.

4. Copiii le raman nescoliti

Sirienii pun mare pret pe educatie. Insa in Iordania, in Egipt, Liban si Turcia nu au suficiente oportunitati pentru a fi educati. In Iordania, 90.000 de copii sirieni raman fara scolarizarea elementara, iar 20% dintre copiii refugiatilor au abandonat scoala pentru a se angaja. Multe fete au de pierdut din acest punct de vedere dupa ce au fost nevita sa se casatoreasca devreme, asta fiind o alta modalitate de supravietuire. Chiar si in Liban, unde educatia este gratuita pentru copiii sirieni, costurile de transport sunt prohibitive.

5. Tarile din regiune au impus noi restrictii pentru refugiati

Patru milioane de refugiati sirieni se afla in tarile vecine, insa aceasta populatie din afara a pus o presiune pe infrastructura statelor gazda. Libanul, tara care gazduieste peste un milion de refugiati sirieni, a impus noi reglementari care fac mult mai dificila obtinerea azilului. Cei care parasesc Siria pot intra mai nou in Liban doar daca le prezinta politistilor de la frontiera un bilet de avion sau de feribot catre Turcia. Iar cei care se afla deja in Liban sunt nevoiti sa plateasca echivalentul al 130 de lire sterline anual pentru a ramane in tara si sa promita ca nu se angajeaza. Guvernul din Iordania le cere tuturor sirienilor care locuiesc in afara taberelor de refugiati sa obtina documente noi de identitate, costul lor, echivalentul a 27 de lire sterline, este de cele mai multe ori mult prea mare pentru ei.

6. Prezentarea in mass-media a unei Europe primitoare

Stirile in care refugiatii care au calatorit prin Marea Mediterana si Balcani si care si-au incheiat calatoria in Austria si Germani in aplauzele localnicilor, cu flori si ursuleti din plus, sunt urmarite cu aviditate de catre sirieni. Pentru ei, ideea de a solicita azil intr-o astfel de tara care le ofera un amestec de siguranta, perspective de munca si de educatie ii determina sa le plateasca traficantilor banii pe care ii cer si sa riste calatoria pana in Europa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: