Sase pelerini au murit din cauza caldurii, in pelerinajul spre Mecca. Temperaturile se apropie de 50 de grade Celsius in Arabia Saudita

externe

Sase oameni au murit din cauza caldurii in timpul pelerinajului Hajj spre Mecca. Oficialii sauditi au avertizat ca temperaturile ar putea ajunge, in timpul adunarii anuale, la 48 de grade Celsius, scrie CNN, conform News.ro.

Toti cei sase care au murit sunt cetateni iordanieni, a anuntat, sambata, Ministerul iordanian de Externe, adaugand ca se coordoneaza cu autoritatile saudite din Jeddah privind procedurile de inmormantare si un posibil transfer al trupurilor in Iordania.

Vestea mortilor vine in timp ce pelerinii s-au adunat, sambata, pe varful Muntelui Arafat, marcand principalul eveniment al pelerinajului, iar nepoata unuia dintre cei decedati a declarat pentru CNN ca matusa ei a murit pe Muntele Arafat si a fost ingropata in Arabia Saudita.

Peste 1,8 milioane de persoane participa, in acest an, la Hajj, potrivit Autoritatii Generale Saudite pentru Statistica. Hajj este una dintre cele mai mari adunari religioase din lume si cel mai mare eveniment annual din Arabia Saudita.

Acesta are loc la doua luni si 10 zile dupa ce se termina Ramadanul, in timpul lunii islamice Dhul-Hijjah. Intrucat calendarul islamic este lunar si este mai scurt decat calendarul gregorian, data Hajj in calendarul gregorian difera usor in fiecare an.

In acest an, Arabia Saudita ar urma sa se confrunte cu un val de caldura extrema in timpul pelerinajului de cinci zile, temperaturile ajungand la 48 de grade Celsius (118 grade Fahrenheit) la Mecca.

Oficialii Hajj le cer pelerinilor sa poarte umbrele si sa ramana hidratati in aceste conditii dificile, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Muhammad Al-Abdulaali, potrivit agentiei de stiri de stat SPA.

Armata saudita a desfasurat peste 1.600 de angajati cu unitati medicale speciale in contextul caldurii si 30 de echipe de raspuns rapid. Alti 5.000 de voluntari din sanatate si prim-ajutor participa. Iordania a afirmat anterior ca sunt peste 4.000 de pelerini in delegatia sa oficiala in acest an.

Totusi, Ministerul de Externe a precizat ca cei sase care au murit nu faceau parte din delegatia oficiala, ceea ce inseamna ca nu aveau licente Hajj valabile pentru a participa la pelerinaj.

Islamul ii cere fiecarui musulman care este capabil fizic si financiar sa faca aceasta calatorie spre orasul sfant Mecca cel putin odata in viata. Pelerinajul include numeroase ritualuri detaliate, inclusiv purtarea unui echipament special care simbolizeaza egalitatea intre oameni si unitatea in fata lui Dumnezeu, o procesiune circulara, in sens invers acelor de ceasornic, in jurul Kaaba, si lapidarea simbolica a raului.

Oamenii care au parcurs pelerinajul isi pot adauga la numele lor sintagma ”al Hajj” sau (pelerin) Hajji. In ultimii zece ani, Arabia Saudita a investit miliarde de dolari pentru a imbunatati transportul, tehnologia si gazduirea pentru pelerinii care parcurg hajj – o sursa cheie de veni pentru cel mai mare producator de petrol din lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: