Sase tari NATO planuiesc sa construiasca un „zid de drone” pentru a se proteja de agresiunea rusa: „Acesta este un lucru complet nou”

externe

Drone 3D

Sase natiuni NATO au convenit sa construiasca un „zid de drone” de-a lungul granitelor lor pentru a se apara impotriva amenintarilor rusesti, relateaza The Telegraph.

Norvegia, Polonia si Finlanda vor colabora cu cele trei state baltice – Estonia, Letonia si Lituania – pentru a preveni agresiunea rusa, inclusiv blocarea migrantilor sa treaca granita.

„Acesta este un lucru complet nou. O granita pazita de drone din Norvegia pana in Polonia”, a declarat Agne Bilotaite, ministrul de interne al Lituaniei, pentru postul Baltic News Service.

„Acest lucru ne va permite sa ne protejam de provocarile tarilor neprietenoase”, a mai spus ea.

Tarile UE care se invecineaza cu Rusia au devenit din ce in ce mai nervoase ca un Vladimir Putin incurajat isi va indrepta privirea asupra vecinilor occidentali daca va reusi in razboiul sau din Ucraina.

In asteptare, Polonia a cheltuit miliarde pentru a-si imbunatati apararea frontierei cu Belarus, Estonia a construit o retea de buncare ale armatei la frontiera, iar Finlanda, care imparte o granita de 1200 de km cu Rusia, a aderat la NATO.

Anul trecut, Finlanda a fost nevoita sa-si inchida punctele de trecere ale frontierei cu Rusia, dupa ce Kremlinul a transportat migranti din Asia si i-a trimis peste granita pe biciclete. Oficialii finlandezi au spus ca Moscova foloseste migratia pentru a destabiliza Europa.

Agne Bilotaite a spus ca detaliile „zidului de drone” sunt inca in curs de elaborare si ca acordul, semnat in weekend, face parte dintr-o abordare mai larga pentru contracararea amenintarii din partea Rusiei.

„Am convenit sa organizam exercitii regionale pentru a asigura evacuarea populatiei, pentru a vedea cum institutiile noastre sunt pregatite sa lucreze si sa interactioneze intre ele”, a spus ea.

Rusia si-a consolidat unitatile militare de-a lungul granitei sale de nord-vest cu UE de cand a invadat Ucraina si a mutat rachete nucleare in Belarus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: