Satean atacat de urs in spatele curtii: „Ursul l-a muscat pe picior, pe maini, in mai multe parti ale corpului”

externe

Un barbat a ajuns duminica la spital dupa ce a fost atacat de urs, duminica, in zona locuintei sale, in satul Soimusu Mic, a anuntat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

„Atacul s-a petrecut astazi (duminica-n.r.), la pranz (…) Un om, in spatele curtii, a fost atacat de un urs. Ursul l-a muscat pe picior, pe maini, in mai multe parti ale corpului. A reusit, pana la urma, sa se salveze si sa mearga inapoi in casa, iar acolo a lesinat. A fost dus cu salvarea la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc”, a spus Borboly intr-o interventie live pe Facebook.

Acesta a punctat ca atacul s-a produs in intravilanul localitatii si, potrivit legislatiei in vigoare, ursul trebuie impuscat.

„Problema principala este ca acest urs a intrat in sat si a fost in spatele curtii, asadar in intravilan. Si, conform legislatiei in vigoare, acest urs trebuie sa fie extras cat mai repede prin impuscare. Am discutat cu asociatia de vanatori care are contract cu primaria, dansii deja merg spre acolo, ar trebui sa fie intocmita aceasta decizie a primariei, prin care extragerea sa poate sa fie facuta, pentru ca, daca acest urs a intrat in comuna, o sa mai intre si o sa mai atace oameni”, a spus Borboly, citat deAgerpres.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita a mai aratat ca este al doilea atac de urs din acest an, mentionand ca, in pofida masurilor luate de Ministerul Mediului, situatia in teren nu se modifica, iar viata oamenilor este in continuare in pericol.

De asemenea, Borboly a criticat si Ministerul Agriculturii, care nu a luat niciun fel de masuri pentru prevenirea pagubelor provocate de ursi.

„Chiar si Ministerul Agriculturii a incheiat discutiile legate de Politica comuna agrara si niciun ban, nicio masura nu a fost prevazuta, acolo, in capitolele discutate in privinta prevenirii pagubelor, pregatirii gospodarilor impotriva atacurilor ursilor. In alte tari ale Uniunii Europene, unde este o populatie semnificativa de ursi, s-a solicitat si s-a primit foarte multi bani, prin Ministerul Agriculturii, ca sa pregateasca, sa finanteze, sa previna, sa instruiasca, sa informeze. Pentru ca nu numai Ministerul Mediului este de resort, ci si Ministerul Agriculturii. Deja, la noi, in Romania, un picior este taiat. Asadar, Ministerul Agriculturii nu face nimic, chiar daca ar trebui sa faca in aceasta privinta”, a mai precizat Borboly Csaba.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: