Satelitii lui Elon Musk au infuriat China, chinezii vor sa boicoteze Tesla. Beijingul acuza SUA de „comportament iresponsabil” in spatiul cosmic

externe

China a acuzat marti SUA ca ignora obligatiile din tratatele internationale si ca are „un comportament iresponsabil si nesigur in spatiul cosmic”, dupa ce satelitii operati de compania SpaceX a lui Elon Musk s-au apropiat de doua ori de statia spatiala chineza.

Zhao Lijian, purtator de cuvant al Ministerului de Externe, a declarat ca China „indeamna SUA sa actioneze in mod responsabil” dupa incidentele in care au fost implicati satelitii Starlink ai SpaceX, despre care a spus ca au reprezentat o amenintare serioasa la adresa vietii si sigurantei astronautilor chinezi.

Intr-o nota adresata Comitetului ONU pentru utilizarea pasnica a spatiului extraterestru, la inceputul acestei luni, China a declarat ca Tiangong, noua sa statie spatiala, a trebuit sa faca manevre pentru a evita un satelit Starlink in iulie si un altul in octombrie.

Tiangong a trebuit sa efectueze „controlul preventiv de evitare a coliziunii” in timpul celor doua „intalniri apropiate”, dupa ce satelitii Starlink s-au deplasat pe orbite care i-au obligat pe operatorii Tiangong sa isi schimbe cursul, se arata in document.

In nota se precizeaza ca incidentele „au constituit pericole pentru viata sau sanatatea astronautilor aflati la bordul statiei spatiale chineze” si se cere secretarului general al ONU „sa difuzeze informatiile mentionate mai sus tuturor statelor parti la tratatul privind spatiul cosmic”.

Starlink, o divizie a companiei private a lui Musk, SpaceX, a lansat peste 1.600 de sateliti. Aceasta are permisiunea autoritatilor americane de a lansa in total pana la 12.000, in cadrul unui program menit sa ofere acces la internet pentru cea mai mare parte a planetei.

Nota Chinei catre agentia spatiala a ONU de la Viena a precizat ca statele parti la tratatul privind spatiul cosmic, care reprezinta fundamentul dreptului international in domeniul spatial, „poarta responsabilitatea internationala” pentru activitatile desfasurate in spatiu atat de organismele guvernamentale, cat si de cele neguvernamentale.

Manevrele de evitare pentru a reduce riscul de coliziune in spatiu au devenit tot mai frecvente din cauza numarului si vitezei de lansare a satelitilor, a declarat Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

„Starlink este o parte importanta a acestui lucru”, a declarat McDowell, adaugand ca este „foarte neobisnuit” ca o tara sa depuna o plangere prin intermediul unui „buletin informativ”. Orice coliziune ar fi de natura sa „demoleze complet” statia spatiala chineza, a spus el, citat de The Guardian.

McDowell a adaugat ca China este, de asemenea, un mare contribuabil la deseurile spatiale. „Statia spatiala americana a trebuit de mai multe ori in ultimii 10 ani sa se fereasca de bucati provenite de la testul militar anti-satelit chinezesc din 2007”, a spus el. „Nu este ca si cum chinezii ar fi avut un dosar curat aici. Cel mai mare eveniment cu resturi din toate timpurile a fost testul anti-satelit chinezesc”.

El a spus ca incidentele au fost un memento ca lumea a intrat intr-o noua era in spatiu. „Exista mai multe resturi si mai multi sateliti activi. Lucrurile sunt din ce in ce mai aglomerate acolo sus. Este o era spatiala dominata comercial… in care incarcam mediul spatial pentru prima data”.

Modulul central al statiei chineze Tiangong – al carei nume inseamna „palat ceresc” – a intrat pe orbita anul acesta si se asteapta sa devina complet operational in 2022.

Plangerea Beijingului a provocat critici dure pe retelele de socializare chinezesti la adresa lui Musk, a carui firma de automobile electrice Tesla vinde zeci de mii de vehicule in China in fiecare luna. Musk este foarte admirat in China, desi reputatia Tesla a fost patata dupa o serie de accidente si scandaluri recente.

Un hashtag de pe platforma de socializare Weibo a inregistrat marti 90 de milioane de vizualizari. „Cat de ironic este faptul ca chinezii cumpara Tesla, contribuind cu sume mari de bani pentru ca Musk sa poata lansa Starlink, iar apoi el (aproape) se ciocneste de statia spatiala a Chinei”, a spus un utilizator.

„Pregatiti-va sa boicotati Tesla”, a spus un alt utilizator Weibo, reluand un raspuns obisnuit in China la marcile straine percepute ca actionand contrar intereselor nationale.

Unii au speculat ca Washingtonul ar fi impus sanctiuni daca rolurile ar fi fost inversate. „De ce nu facem ceea ce fac ei?”, a scris unul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: