Satelitii reprezinta o „amenintare globala fara precedent”, avertizeaza oamenii de stiinta: „Daca nu este oprita, aceasta nebunie va deveni din ce in ce mai rea”

life

Astronomii au avertizat luni ca poluarea luminoasa creata de numarul in crestere de sateliti care orbiteaza Pamantul reprezinta o „amenintare globala fara precedent pentru natura”, potrivit ScienceAlert.com.

Numarul de sateliti de pe orbita joasa a Pamantului s-a dublat fata de 2019, cand compania americana SpaceX a lansat prima „mega-constelatie”, care cuprinde mii de sateliti.

Noi „constelatii” pentru internet urmeaza sa fie lansate in curand, adaugand alti mii de sateliti intr-o zona deja aglomerata, aflata la mai putin de 2.000 de kilometri deasupra Pamantului.

Fiecare satelit in plus creste riscul ca acesta sa se ciocneasca de un alt obiect care orbiteaza Pamantul, creand si mai multe resturi.

Acest lucru poate crea o reactie in lant din care rezulta resturi din ce in ce mai mici, adaugandu-se la norul de „deseuri spatiale” care reflecta lumina inapoi pe Pamant.

Intr-o serie de lucrari publicate in revista Nature Astronomy, astronomii au avertizat ca aceasta poluare luminoasa in crestere ameninta viitorul profesiei lor.

Cercetatorii au spus ca, pentru prima data, au masurat cat de mult un cer de noapte iluminat ar afecta financiar si stiintific activitatea unui observator astronomic.

Pentru Observatorul Vera Rubin, un telescop gigant aflat in prezent in constructie in Chile, cea mai intunecata parte a cerului noaptea va deveni cu 7,5% mai stralucitoare in urmatorul deceniu.

Acest lucru ar reduce numarul de stele pe care observatorul le poate vedea cu aproximativ 7,5%, a declarat coautorul studiului John Barentine pentru AFP.

Acest lucru ar adauga aproape un an la cercetare, costand aproximativ 21,8 milioane de dolari, a declarat Barentine.

Mai exista un cost al unui cer mai stralucitor, imposibil de calculat: evenimentele ceresti pe care omenirea nu le va putea observa niciodata.

Si cresterea poluarii luminoase ar putea fi chiar mai rea decat se credea.

Un alt studiu al revistei „Nature” a folosit modele extinse pentru a sugera ca masuratorile actuale ale poluarii luminoase subestimeaza in mod semnificativ fenomenul.

Iluminarea cerului de noapte nu va afecta doar astronomii profesionisti si observatoarele importante, ci si „vechea noastra relatie cu cerul noptii”, au avertizat cercetatorii.

„Spatiul este mostenirea si stramosul nostru comun, care ne conecteaza prin stiinta, povestire, arta, povesti despre origine si traditii culturale, si acum este in pericol”, a spus Aparna Venkatesan, astronom la Universitatea din San Francisco.

Un grup de astronomi din Spania, Portugalia si Italia a cerut oamenilor de stiinta sa „opreasca acest atac” asupra noptii.

„Pierderea aspectului natural al unui cer de noapte curat pentru toata lumea, chiar si pe varful K2 sau pe malul Lacului Titicaca sau pe Insula Pastelui este o amenintare globala fara precedent la adresa naturii si a mostenirii culturale”, au spus astronomii. „Daca nu este oprita, aceasta nebunie va deveni din ce in ce mai rea.”

Astronomii au cerut limitarea drastica a mega-constelatiilor, adaugand ca „nu trebuie sa respingem posibilitatea de a le interzice”.

Ei au spus ca este „naiv sa speram ca economia spatiala in crestere vertiginoasa se va limita singura, daca nu va fi fortata sa faca acest lucru”, avand in vedere interesele economice aflate in joc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: