Satelitii Starlink sunt folositi de Ucraina pentru lovituri impotriva tancurile si pozitiilor rusesti. Dronele Bayraktar, tot mai eficiente

externe

Satelitii lui Elon Musk conecteaza Ucraina la internet. Starlink a fost conceput ca un program civil – dar armata ucraineana il poate folosi, de asemenea, pentru a ghida dronele si pentru a lovi tancurile si pozitiile rusesti, informeaza Deutsche Welle.

Imediat dupa ce a inceput invazia Rusiei, vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov i s-a adresat pe Twitter omului de afaceri texan Elon Musk pentru a-i cere sa activeze satelitii sai Starlink in Ucraina. Miliardarul a transmis rapid pe Twitter: „Serviciul Starlink este acum activ in Ucraina. Mai multe terminale sunt pe drum”.

La scurt timp dupa aceea, o serie de terminale si baterii puternice au ajuns in Ucraina. Au urmat si altele. Fedorov a intrat din nou pe Twitter pentru a-si exprima recunostinta: „Starlink – aici. Multumesc, @elonmusk”.

Fara dispecerate secrete, fara dezbateri indelungate, fara controale guvernamentale sau parlamentare: doar o intelegere foarte publica intre un politician a carui tara a fost atacata si un miliardar enigmatic, care apoi l-a provocat pe agresor, presedintele rus Vladimir Putin, la o „lupta individuala”. Ceea ce la inceput a parut o lovitura de PR pare sa joace acum un rol semnificativ in apararea Ucrainei.

Presa britanica relateaza ca armata ucraineana foloseste cu mare succes Starlink pentru atacuri cu drone asupra tancurilor si pozitiilor rusesti. The Telegraph scrie ca Starlink are o importanta militara deosebita in zonele in care infrastructura este slaba si nu exista o conexiune la internet.

Potrivit Telegraph, unitatea de recunoastere aeriana Aerorozvidka foloseste Starlink pentru a monitoriza si coordona vehiculele aeriene fara pilot (UAV), permitand soldatilor sa traga cu arme antitancuri cu o precizie ridicata.

Un ofiter din cadrul unitatii Aerorozvidka a descris sistemul pentru Times of London. „Folosim echipamentul Starlink si conectam echipa de drone cu echipa noastra de artilerie”, a spus acesta. „Daca folosim o drona cu viziune termica pe timp de noapte, drona trebuie sa se conecteze prin Starlink la tipul de artilerie si sa creeze lista de tinte”.

The Times relateaza ca echipa Aerorozvidka executa aproximativ 300 de misiuni de colectare de informatii in fiecare zi. Atacurile sunt apoi efectuate pe timp de noapte, potrivit ziarului, deoarece dronele, dintre care unele sunt echipate cu camere termice, sunt aproape imposibil de vazut in intuneric.

Satelitii Starlink sunt destinati sa furnizeze internet in regiuni insuficient acoperite, departe de centrele urbane. A fost discutat potentialul de a folosi satelitii pentru a transmite informatii oamenilor din regiuni in care internetul este cenzurat. Cu toate acestea, putini si-au imaginat ca utilizarea sa initiala va fi intr-o zona de razboi europeana in care unul dintre primele acte ale agresorului la inceputul invaziei a fost sa vizeze si sa distruga sursele de alimentare cu energie electrica si conexiunile la internet.

Ucrainenii au – sau au recastigat – accesul la informatii. Potrivit The Telegraph, Starlink este una dintre cele mai populare aplicatii descarcate in Ucraina, permitand unui numar de peste 100.000 de persoane sa fie la curent cu ceea ce se intampla in razboi si sa pastreze legatura cu lumea exterioara.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenskyy foloseste satelitii Starlink pentru a tine discursuri catre natiune si catre parlamentele nationale din intreaga lume. Dincolo de utilitatea sa militara, Starlink a devenit vital pentru Ucraina, atat pentru a obtine sprijin la nivel mondial, cat si pentru a mentine rezistenta neintrerupta a poporului.

Intrucat Rusia va continua sa incerce sa vizeze si sa distruga infrastructura ucraineana, inclusiv energia electrica si internetul, conexiunea va fi probabil si mai importanta in urmatoarele saptamani si luni. Acest lucru inseamna, desigur, si ca antenele de receptie Starlink, care nu sunt tocmai discrete, vor fi tinte pentru trupele rusesti.

Cel mai mare pericol, insa, este ca echipamentele de receptie pot fi geolocalizate in timpul functionarii. La scurt timp dupa ce primele terminale au fost livrate la inceputul lunii martie, Musk a scris pe Twitter: „Porniti Starlink doar atunci cand este necesar si plasati antena cat mai departe de oameni”.

Pe langa atacurile tintite, se pare ca Rusia incearca, de asemenea, sa foloseasca dispozitive de bruiaj pentru a bloca accesul la internet din spatiu. Dar SpaceX spune ca are deja o solutie: Pe Twitter, Musk a scris ca o noua actualizare de software reduce consumul de energie si poate ocoli emitatoarele de bruiaj.

Kremlinul considera ca sprijinul lui Musk pentru Ucraina este o agresiune. Dmitri Olegovici Rogozin, seful agentiei spatiale ruse, Roskosmos, a numit activitatile Starlink drept interferente. „Cand Rusia isi pune in aplicare cele mai inalte interese nationale pe teritoriul Ucrainei, Elon Musk apare cu al sau Starlink, care a fost declarat anterior pur civil”, a declarat el la RT.

Raspunsul lui Musk a fost la fel de sec ca intotdeauna. „Internetul civil ucrainean se confrunta cu intreruperi ciudate – poate vremea rea? – asa ca SpaceX ne ajuta sa o rezolvam”, a scris el pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: