„Satui de razboi”: Kremlinul a comandat in secret o serie de focus-grupuri pentru a sonda atitudinea publicului fata de razboiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt incurajatoare pentru Putin

externe

La inceputul lunii noiembrie a acestui an, Kremlinul a solicitat o serie de sondaje de opinie secrete in mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv in Orientul Indepartat, cat si in Districtul Federal Central (care contine Moscova), potrivit meduza.io.

Spre ingrijorarea administratiei Putin, focus-grupurile au dezvaluit o populatie demoralizata, cu o viziune covarsitor pesimista asupra viitorului. Doua persoane din interiorul Kremlinului au vorbit cu Meduza despre rezultatele acestor studii si despre modul in care cercetarea ar putea afecta planurile regimului pentru o a doua runda de mobilizare.

Grupurile de reflectie comandate in secret de Kremlin indica faptul ca rusii sunt „departe de a fi optimisti in ceea ce priveste viitorul lor si al tarii lor”.

„Acest lucru nu echivaleaza cu o alaturare la opozitie sau cu o respingere in bloc a operatiunii militare speciale”, spune una dintre sursele Meduza, care descrie atitudinea respondentilor drept „indiferenta si apatica”. „Nimic nu ii inspira si nimic nu ii propulseaza inainte”, explica sursa. In raspunsurile la intrebari, participantii la studiu au vorbit pe un ton care lasa sa se inteleaga: „Lasati-ne in pace”.

Aceasta stare de spirit nu poate fi atribuita in totalitate succeselor militare ale Ucrainei sau chiar a recentei cedari a Hersonului de catre Rusia. In schimb, daca accepta dovezile, oficialii de la Kremlin trebuie sa recunoasca faptul ca poporul rus este pur si simplu „satul de razboi”.

„O tendinta clara anti-Putin” – Pe masura ce mobilizarea rusa degenereaza in haos, oamenii dau vina, in mod destul de rational, pe presedinte.

Surse familiarizate cu studiul si concluziile acestuia au declarat pentru Meduza ca publicul rus pune la indoiala motivele razboiului mai des decat inainte, in ciuda eforturilor propagandistilor de stat de a prezenta invazia ca fiind inevitabila si justificata. Pentru multi dintre respondentii care au vorbit cu cei care au realizat sondajele intrebarile despre cauzele problemelor actuale ale Rusiei duc adesea inapoi la razboi.

In aprilie anul trecut, Meduza a scris despre sondaje de opinie anterioare (comandate tot de Kremlin) care documentau un spirit de lupta infloritor in randul rusilor care erau entuziasmati de perspectiva victoriei in Ucraina. Cu toate acestea, veridicitatea acestor studii ramane neconfirmata, in parte din cauza distorsiunilor inevitabile care afecteaza sondajele de opinie, in special in timp de razboi.

Sondajele cantitative recente efectuate la inceputul lunii noiembrie de Russian Field, o companie de cercetare cu sediul la Moscova, intaresc increderea in noile rezultate raportate ale focus-grupurilor.

In sondajele cantitative, doar 19 la suta dintre respondenti au declarat ca se asteapta ca viata lor sa se imbunatateasca in curand. Douazeci si noua la suta se asteapta la schimbari in rau, iar alti 36 la suta au spus ca viata va ramane la fel.

Cincizeci si sapte la suta dintre toti respondentii au recunoscut ca s-au saturat de razboi si de a mai auzi de el. (Pentru comparatie, intr-un sondaj realizat la sfarsitul lunii iulie, doar 41 la suta dintre respondenti au mentionat ca s-au saturat de stiri).

Grupurile de discutii au incercat, de asemenea, sa localizeze „punctele de presiune” particulare ale oamenilor in legatura cu razboiul. Au constatat ca ceea ce ii deranjeaza cel mai mult pe oameni sunt mobilizarea, dificultatile economice cauzate de sanctiuni si decizia guvernului de a bloca Instagram (un instrument important pentru micile afaceri din Rusia).

In acelasi timp, sursele Meduza din administratia Putin spun ca nu se asteapta la proteste majore impotriva razboiului in Rusia. „Oamenii se obisnuiesc cu totul”, a explicat una dintre persoane.

Totusi, acest lucru s-ar putea schimba daca autoritatile reiau mobilizarea, ceea ce sursele Meduza spun ca Kremlinul intentioneaza sa faca in iarna. Cati oameni vor mai mobiliza autoritatile ramane insa un mister.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: