externe

Savantii NASA, ingrijorati ca sonda Voyager a inceput sa transmita, de la marginea Sistemului Solar, semnale intr-un cod neinteligibil

Echipele NASA sunt tot mai preocupate de faptul ca sonda spatiala Voyager 1 transmise mesaje intr-un cod incomprehensibil. Cele doua nave spatiale Voyager ale NASA au petrecut aproape o jumatate de secol calatorind prin spatiul indepartat.

Sondele, care au fost lansate la mai putin de o luna distanta una de alta in vara anului 1977, au supravietuit multor situatii dificile, de la surse de alimentare din ce in ce mai putine si propulsoare murdare pana la defectiuni software aproape fatale.

In special Voyager 1, care in prezent pluteste pe langa marginea definita in general a sistemului solar, la o distanta de aproximativ 15 miliarde de mile, se prezinta tot mai rau.

Sonda a inceput sa trimita mesaje fara sens inapoi pe Pamant – ca si cum ar fi fost afectata de senilitate.

„Practic, a incetat sa mai vorbeasca cu noi intr-un mod coerent”, a declarat managerul proiectului Voyager, Suzanne Dodd, citat de publicatia Futurism. „Este o problema serioasa”.

Eforturile de a reseta sonda imbatranita au esuat pana acum – dar acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza, avand in vedere ca tehnologia dateaza de la mijlocul anilor 1970.

„Butonul pe care il apesi pentru a deschide usa masinii tale, are mai multa putere de calcul decat au navele spatiale Voyager”, a declarat Dodd. „Este remarcabil ca ele continua sa zboare si ca au zburat timp de 46 de ani si peste”.

Intre timp, echipa de la sol incearca „sa intre in mintea dezvoltatorilor originali si sa inteleaga de ce au proiectat ceva in felul in care au facut-o”, potrivit lui Dodd, pentru a gasi modalitati de a repara sonda.

In urmatoarele luni, oamenii de stiinta de la Jet Propulsion Lab al NASA vor incerca o varietate de abordari diferite pentru ca Voyager 1 sa se intoarca la activitatea stiintifica.

„Nu am mai primit date stiintifice de cand a inceput aceasta anomalie”, a declarat astronomul Stella Ocker, de la Caltech, „iar acest lucru inseamna ca nu stim cum arata mediul in care calatoreste nava spatiala”.

De asemenea, rezervele de plutoniu ale sondei, care le asigura energia electrica, incep sa se epuizeze, ceea ce i-a determinat pe operatorii acesteia sa ia masuri pentru a pastra rezervele de energie din ce in ce mai mici.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

3 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

5 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

6 ore ago