externe

Scafandrii marinei militare americane cauta resturile presupusului balon spion chinez

Scafandrii marinei americane incearca sa recupereze epava balonului de supraveghere chinez care a fost doborat in largul coastei Carolinei de Sud, informeaza BBC.

Avioanele de vanatoare au doborat sambata balonul in apele teritoriale ale SUA, iar resturile sunt raspandite pe 11 kilometri, la o adancime de 14 m – mai mica decat se asteptau oficialii.

SUA considera ca balonul monitoriza site-uri militare sensibile.

Descoperirea sa a declansat o criza diplomatica, secretarul de stat al SUA Antony Blinken anulandu-si imediat calatoria din acest weekend in China.

Autoritatile chineze au negat ca a fost folosita pentru spionaj si au insistat ca este un balon meteorologic ratacit.

Duminica, amiralul Mike Mullen, fostul presedinte al sefilor de stat major al SUA, a declarat ca in opinia sa, armata chineza ar fi putut lansa balonul in mod intentionat pentru a perturba calatoria lui Antony Blinken in China. Vizita lui ar fi fost prima intalnire intre SUA si China la acest nivel in ultimii ani.  Mullen a respins sugestia Chinei ca ar fi deviat de la curs, spunand ca este manevrabil pentru ca „are elice”.

„Acesta nu a fost un accident. Acesta a fost deliberat. A fost inteligenta”, a adaugat el.
Intre timp, republicanii au profitat de acest eveniment pentru a-l acuza pe presedintele Joe Biden de neglijarea datoriei pentru ca a permis balonului sa traverseze tara nestingherit.

Balonul de mare altitudine a fost doborat de o racheta aer-aer Sidewinder trasa de un avion de lupta cu reactie F-22, la aproximativ 11 kilometri in largul coastei SUA. Posturile TV din SUA au transmis momentul in care racheta a lovit, obiectul alb urias care a cazut in apa dupa o mica explozie.

Politistii au avertizat oamenii din zona sa nu atinga sau sa mute resturile pe care le gasesc. „Alterarea ar putea interfera cu investigatie”, a spus Departamentul de Politie al districtului Horry.

Explicand decizia de a dobori balonul, un oficial american al apararii a declarat ca „desi am luat toate masurile necesare pentru a ne proteja impotriva colectarii de informatii sensibile de catre balonul de supraveghere din RPC [China], pentru noi survolul balonului de supraveghere pe teritoriul SUA a fost o informatie importanta pentru noi”.

Ministerul de Externe al Chinei si-a exprimat „nemultumirea puternica si protestul fata de utilizarea fortei de catre SUA pentru a ataca aeronavele civile fara pilot”.

Intr-o declaratie scrisa, guvernul chinez a spus ca va „proteja cu hotarare” drepturile si interesele companiei care opereaza balonul si ca isi rezerva dreptul de „a da raspunsuri suplimentare daca este necesar”.

Biden a aprobat planul de doborare a balonului miercuri, dar a decis sa astepte pana cand obiectul se va afla deasupra apei, pentru a nu pune oamenii in pericol.

Administratia Federala a Aviatiei din SUA (FAA) a intrerupt pentru scurt timp toate zborurile civile la trei aeroporturi de pe coasta Carolinei de Sud si a sfatuit navele sa paraseasca zona.

Relatiile dintre China si SUA au fost tensionate de incident, Pentagonul numind-o o „incalcare inacceptabila” a suveranitatii sale.

Oficialii militari americani au declarat vineri ca un al doilea balon spion chinez a fost zarit deasupra Americii Latine.

In aceeasi zi, Fortele Aeriene ale Columbiei au declarat ca un obiect identificat – despre care se crede a fi un balon – a fost detectat pe 3 februarie in spatiul aerian al tarii. Obiectul a fost urmarit pana cand a parasit spatiul aerian, reprezentantii armatei adaugand ca nu a reprezentat o amenintare la adresa securitatii nationale.

China nu a comentat public al doilea balon.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

3 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

3 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago