Scandal in Italia, razboiul din Ucraina rupe Miscarea 5 Stele. Ministrul Luigi di Maio ii ataca pe liderii propriului partid si pregateste un nou partid

externe

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio si-a acuzat duminica propriul sau partid, Miscarea 5 Stele, ca submineaza eforturile guvernului de a sprijini Ucraina si ca afecteaza reputatia internationala a Romei.

Iesirea sa ar putea semnala o schisma iminenta in grupul pe care l-a condus candva, oficialii 5 Stele urmand sa se intalneasca in cursul zilei de duminica pentru a analiza pozitia lui Di Maio in urma altor atacuri recente, relateaza Reuters.

Disputa interna din partid creeaza, de asemenea, probleme pentru premierul Mario Draghi, care se confrunta marti cu un vot important in parlament cu privire la Ucraina, unii membri 5 Stele incercand sa blocheze Italia sa trimita mai multe arme la Kiev.

Italia, la fel ca multe tari UE, a trimis arme Ucrainei pentru a o ajuta sa lupte impotriva asaltului rusesc.

Intr-o declaratie de presa, Di Maio a spus ca guvernul trebuie sa apere valorile democratiei si libertatii, adaugand ca, in timp ce toata lumea isi doreste pace, presedintele rus Vladimir Putin urmareste razboiul.

In acest context, el a spus ca liderii 5 Stele il ataca cu „ura” si cauzeaza probleme guvernului cu partenerii sai europeni. „[Aceasta este] o atitudine imatura care tinde sa creeze tensiuni si instabilitate in cadrul guvernului”, a adaugat el.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea liderului 5 Stele, fostul premier Giuseppe Conte. Mai devreme duminica, unul dintre loialii lui Conte, Riccardo Ricciardi, a declarat ca Di Maio s-a intors impotriva familiei sale politice si ar trebui sa suporte consecintele.

5 Stele este cea mai mare forta politica din parlament, dupa ce a obtinut 33% din voturi la alegerile nationale din 2018. Norocul sau a avut insa de atunci de suferit, deoarece si-a pierdut identitatea anti-establishment odata ajunsa la guvernare.

Ultimele sondaje de opinie o plaseaza la aproximativ 13% si a obtinut abia 3% din voturi la alegerile locale de la sfarsitul saptamanii trecute.

Di Maio a dat vina pe Conte pentru aceasta infrangere, in timp ce acesta din urma a declarat ca 5 Stele plateste un pret pentru ca se afla in coalitia larga a lui Draghi.

Oficiali ai partidului au declarat ca liderul lor este atacat din cauza faptului ca 5 Stele a declarat ca va aplica o regula veche conform careia membrii sai nu pot candida pentru realegere dupa doua mandate consecutive in parlament – o masura care l-ar impiedica pe Di Maio sa candideze data viitoare.

Daca Di Maio paraseste partidul, un grup de sustinatori l-ar putea urma si ar putea crea o noua formatiune in interiorul parlamentului, aducand noi turbulente in administratia Draghi, precizeaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: